Föreläsningsbattle på ÖG

Fyra studenter på psykologen utmanar i Uppgörelsen sin studierektor i ett kombinerat dj- och föreläsningsbattle, där syftet är att visa att det finns många sätt att hålla samma föreläsning på. Publiken avgör sedan vem som lyckats bäst under eventet som hålls den 20 maj på Östgöta nation.

Foto: Hanna StrandbergRebecca Andersson och Hoa Ly i duell med studierektor.

Studenterna Rebecca Andersson och Hoa Ly är genom sitt engagemang i Psykologifabriken.se redan vana föreläsare, och Rebecca Anderssons specialområde är just presentationsteknik. Tanken med att utmana en av de mest uppskattade föreläsarna på psykologen, studierektorn Johan Waara, är att visa på möjligheterna att utveckla föreläsningen som undervisningsform. Johan Waara råkar liksom två av Psykologifabrikens medarbetare vara en rutinerad skivvändare, och har en historia som hiphop-dj på Stocken och Bryggan.
- Vi vill bana väg för nya sätt att föreläsa inom universitetsvärlden och eftersom vi alla tycker att det är kul att ordna fest och spela skivor kändes ett dj- och föreläsningsbattle som det givna valet, säger Rebecca Andersson, som nyligen utsågs till Årets Uppsalastudent.

Eventet startar med fyra 15-minutersföreläsningar, där studenterna från Psykologifabriken och Johan Waara turas om. Inför föreläsningarna fick Johan Waara tre förslag på ämnen. Han valde Pandemier - hur skapas global panik? för de två första, där publiken får höra Psykologifabrikens och studierektorns olika versioner på samma tema. Psykologifabrikens andra föreläsning går under namnet Lågkonjunktur - strålande förutsättningar för nya idéer, och följs av Vad är psykisk ohälsa? med Johan Waara.
- Publiken röstar sedan på den av de två motparterna som gör de mest entusiasmerande och inspirerande presentationerna och det kommer att finnas en decibelmätare som avgör publikens sympatier.
Men innan det är dags att utse vinnaren bjuds publiken på en halvtimmes dj-battle - som övergår i klubb så snart publiken avgjort domen.