Annons

Motionsbrist och låg närvaro i fullmäktige


Rekordlåg närvaro och inte en enda motion från oppositionen. Så kan det gångna året i kårfullmäktige sammanfattas lite elakt. Men oppositionspartierna menar att de har drivit sin politik genom andra kanaler.

Uppsala studentkårs fullmäktige har under en tid brottats med sjunkande närvaro. Senast den 11 mars i år fick mötet ställas in eftersom hälften av ledamöterna inte var närvarande, vilket krävs för att församlingen ska vara beslutsmässig.
Gröna studenter har haft hög frånvaro ända sedan partiet kom in kårfullmäktige 2006. Förra verksamhetsåret var närvaron 67 procent – sämst av alla partier. I år har närvaron varit lägre bland alla partier, men de gröna behåller sin bottenplacering med bara 33 procents närvaro (se faktaruta).
Partiombudet Erika Karlénius berättar att partiet har varit inne i en generationsväxling där många äldre medlemmar slussas ut från kårengagemanget.
– Det går inte att fylla på listorna under terminen, därför har vi haft problem med närvaron.
Hon påpekar också att kåren är mer än bara fullmäktige.
– Vi har varit väldigt aktiva när det gäller annat kårarbete exempelvis inom Studenthälsan och vid omorganisationen av kåren inför kårobligatoriets avskaffande.
Till årets kårval finns dock flera nya namn på Gröna studenters lista.
– Vi hoppas kunna uppvisa bot och bättring.
Idag har fullmäktige 41 ledamöter. Erika Karlénius tror att den siffran bör ses över.
– Dålig närvaro är inte bara ett bekymmer för vårt parti utan för fullmäktige generellt och vi är därför inte främmande för att minska antalet ledamöter för att försöka lösa problemet.

Revolutionär kommunistisk ungdoms uppmaning till kåren att bojkotta israeliska varor har varit en följetong i kårfullmäktige det senaste året. Från oppositionen har däremot inte en enda motion inkommit. Men Erika Karlénius tycker att hennes parti har fått genomslag för sin politik ändå.
– Vi upplever att vi har fått gehör för många av våra idéer när det gäller vår högst prioriterade fråga förra verksamhetsåret, decentralisering av kåren. Sedan hör det ju naturligtvis ihop med att vi haft många som inte kunnat lägga ner så mycket tid på fullmäktige.
Även S-studenters partiombud Axel Lindersson pekar på en generationsväxling inom sitt parti som en förklaring till det svaga engagemanget i fullmäktige.
– Många av de personer som tidigare varit drivande har slutat. Det har medfört att kraft saknats för att väldigt aktivt driva en linje i fullmäktige.
S-studenter har dock aktivt försökt påverka kårens beslut genom diskussioner utanför fullmäktige, menar Axel Lindersson.
– Samtidigt står kåren inför en osäker framtid vilket gör att man måste ta gemensamt ansvar. Det finns i det läget inget värde i att försvåra styrelsens arbete. Det nuvarande presidiet har dessutom varit väldigt öppna för respons från oppositionen och vi har blivit tillfrågade och informerade vid nästan alla beslut. Så visst har oppositionen påverkat.


Annons

Annons

ÅRETS NÄRVARO I KÅRFULLMÄKTIGE
Borgerliga studenter nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; 50
Gröna studenter nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; 33
Piratstudenterna nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; 58
S-studenter nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; 46
Uppsala universitets studenter 75
Vänsterns studentförbund nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; 80

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…