Annons

Universitetet vill hjälpa drabbade studenter


Det blir tufft för de drabbade studenterna att betala tillbaka
6 000–7 000 kronor innan jul. KTH i Stockholm erbjuder nu de drabbade studenterna timanställning för att kunna tjäna ihop pengarna till återbetalningskraven. På Uppsala universitet pågår samtal om en liknande lösning.

Det största problemet är att det i nuläget är nbsp; oklart hur många studenter och hur mycket pengar det rör sig om. Därför har Uppsala teknolog- och naturvetarkår (UTN) lagt ut en enkät på sin hemsida som de drabbade studenterna kan fylla i.
– Vi vill hjälpa till genom timanställning men vi måste först veta nbsp; hur mycket pengar det rör sig om, säger Birgitta Gelin, utbildningsledare vid kansliet för naturvetenskap och teknik.
Vid en eventuell timanställning kan det röra sig om allt ifrån att städa till att kopiera papper. Det blir då institutionerna som anställer studenter efter behov.
– Jag tycker att det är fel att universiteten ska betala för att CSN har en annan definition av heltidsstudier, säger Birgitta Gelin.
– Studenter som har klarat sina studier och tagit alla poäng ska inte ha några problem, säger hon.

På KTH i Stockholm är det redan brukligt att anställa studenter för mindre arbeten vid institutionerna. De studenter som har blivit återbetalningsskyldiga till CSN kan kontakta kansliet efter att de har överklagat CSNs beslut och fått avslag. Efter en bedömning ifrån KTH:s sida, erbjuds de timanställning.
– Det är den enda möjligheten vi har för att hjälpa till, säger Yvonne Bång Wahlbäck, chef på avdelningen för studentservice på KTH.
Hon betonar att det enbart är bidragsdelen som KTH kan hjälpa till med.
– Det skulle bli svårt att hjälpa till med lånedelen, det är ändå ett lån som ska betalas tillbaka. Vi hänvisar våra studenter till Sveriges ingenjörer och det räntefria lånet de erbjuder, säger hon.
På frågan om hon är nöjd med lösningen för studenterna reagerar hon kraftfullt. Hon menar precis som Birgitta Gelin att det inte ska behövas sådana åtgärder när studenterna har läst heltid och klarat alla poäng.
– Vi är inte nöjda med någonting. Det här är ingen lätt lösning och vi har fått tänka många varv för att få till det, säger Yvonne Bång Wahlbäck.

Är du en av de drabbade studenterna? För tips och enkät: www.utn.se/csn/



Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…