Annons
Ett av alstren i konstutställningen med hbtq-tema på Värmlands nation.
Foto: Hanna Strandberg

Hbtq-tema på Värmlands


Bakbundna händer, löskukar, bröst och nakna kroppar ska skapa debatt på Alla hjärtans dag. Det är i alla fall förhoppningen och tanken bakom konstutställningen med hbtq-tema på Värmlands nation.

Bakom utställningen står Uppsala studentkår och Kondoma mera, som tillsammans med Värmlands nation vill visa att kärleken mellan människor kan se ut på mer än ett sätt.
– Vi vill uppmärksamma att vi lever i ett väldigt heteronormativt samhälle – vilket blir extra tydligt en dag som denna. Alla hjärtans dag ska vara en dag för alla, men eftersom samhället inte är till för alla så blir den här dagen inte det heller, säger kårens jämlikhetsansvarige Mikael Landsten.

Det är en blandning
av foton, teckningar, målningar, skulpturer och texter som möter besökaren i Värmlands stora festsal. Anna Haagen är en av konstnärerna som bidragit med sina verk. Bredvid hennes bildsatta texter stoltserar en stor påtagbar löskuk i ståltråd.
– Det var roligt att ta bussen hit imorse – jag satt med den i knät och pungen hängde och dinglade. Tanken från början var att jag ville visa att: jag har en kuk – duger jag nu? Men idag har den en mer transig än feministisk vibb eftersom jag har hängt ett avtryck av mina bröst ovanför, berättar Anna Haagen.
Hon tyckte att utställningen kändes viktig och var inte sen att ställa upp med sina alster när hon blev tillfrågad. Hennes texter handlar om hur det är att sticka ut och om de frågor man kan få om man inte ser ut som man förväntas göra.
– Det är kommentarer som jag själv har fått och som vänner till mig har fått höra, som till exempel ”jag är din kompis trots att du är bög” eller ”vad starkt av dig att vara så öppen med att du inte är normal”. Det finns en acceptans i kommentarerna någonstans, men det blir så fel – och det var det jag ville få fram, säger Anna Haagen.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…