Annons
Eva Åkesson kan bli nästa rektor vid Uppsala universitet om regeringen går på universitetsstyrelsens linje.
Foto: Hanna Strandberg

Historiskt val vid Uppsala universitet


Idag beslutade universitetsstyrelsen enhälligt att föreslå Eva Åkesson som ny rektor för Uppsala universitet, helt i linje med rekryteringsgruppens och hörandeförsamlingens förslag. Men det är regeringen som fattar det slutgiltiga beslutet.

Det var en glad och förväntansfull Eva Åkesson som mötte Ergo på tågstationen under eftermiddagen. Tidigare idag blev det nämligen klart att styrelsen vid Uppsala universitet, konsistoriet, vill se henne som ny rektor från den 1 januari.
– Jag är väldigt glad, men omtumlad – det känns fantastiskt att få det här förtroendet från konsistoriet och hörandeförsamlingen. För mig var beslutet oväntat, ingenting jag hade planerat in – men nu får vi vänta på regeringens beslut, säger hon.

Eva Åkesson är professor i kemisk fysik och för närvarande prorektor vid Lunds universitet, men hon har även varit vice rektor, samt haft en rad externa uppdrag under sin tid i Lund, med bland annat utvärderingar av utbildningar och forskning. Sin grundexamen tog hon vid Umeå universitet, där hon även disputerade – men nu väntar Uppsala och ett nytt lärosäte.
Vad är det första du tänker ta itu med?
– Först vill jag lära känna Uppsala universitet och låta Uppsala universitet lära känna mig – det tycker jag är otroligt viktigt.
Hur känns det att byta ort och lärosäte?
– Det ser jag som en förmån. Att få den erfarenheten att bära med mig – att det inte bara finns ett sätt att göra saker på. Sedan är det såklart också ledsamt att lämna Lunds universitet, arbetet har varit både roligt och stimulerande. Det är inte helt enkelt, men jag ser fram emot mina nya arbetsuppgifter – jag har många goda erfarenheter med mig som jag tror kommer att vara till nytta.
Hur skiljer sig ditt nuvarande jobb som prorektor från ditt kommande som rektor?
– Som rektor är man ytterst ansvarig – men efter nio år i ledningen på Lunds universitet, som vice rektor och prorektor, känner jag mig redo att axla det ansvaret.
Vet du redan nu vad du kommer att fokusera på under din rektorsperiod?
– Jag vill jobba med hela universitetet och få universitetet att synas. Jag vill också jobba ännu mer gränsöverskridande och tvärvetenskapligt, på lokal, regional, nationell och internationell nivå. Med tanke på studieavgifterna som införts är det extra viktigt att jobba med det internationella för att bevara det globala klassrummet. De stipendier som finns idag räcker inte – staten måste in med mer pengar.
Du brukar referera till studenterna som medarbetare, hur ser du på studentinflytandet?
– Jag ser studenterna som medarbetare i kvalitetsarbetet, det stämmer. Jag är van att arbeta nära studenterna och det kommer jag att fortsätta med. Studenterna är vår framtid och otroligt viktiga för att driva utvecklingen. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med kårerna. Studentinflytandet är något vi ska vara stolta över i Sverige – jag vill inte se studenterna som kunder.
Vad tror du krävs för att vara en bra rektor?
– Kvalitetsfrågor är otroligt viktiga att arbeta med – det händer mycket på högskoleområdet just nu. Det kommer att krävas ett mer proaktivt ledarskap framöver, ju mer det böljar och blåser runt omkring desto mer stabilitet måste man ha. Det gäller att kunna tänka ett, tre, tjugo år framåt – samtidigt.
Varför tror du att du blev vald?
– Jag förutsätter att det är för min kompetens och mina meriter.
Det går inte att komma ifrån att det här är ett historiskt rektorsval vid Uppsala universitet – hur känns det att bli den första kvinnan på posten?
– För mig känns det inte speciellt. Jag har varit tjej och kvinna i hela mitt liv, så för mig är det ingen förändring.
De studentrepresentanter i hörandeförsamlingen som Ergo pratat med är väldigt nöjda över att konsistoriet valt att föreslå dig som ny rektor för regeringen, kommentar på det?
– Det är roligt att höra – väldigt skoj och smickrande. Jag hoppas att jag kan leva upp till allas förväntningar.
Vågar du glädjas fullt ut trots att beslutet ännu inte är taget?
– Jag väntar med det tills det är beslutat, men hoppas att det blir ett positivt besked från regeringen. Samtidigt pågår naturligtvis en inre process, i vilken jag förbereder mig på jobbet. Jag ser fram emot att jobba tillsammans med studenter, lärare och forskare och kommer att göra mitt bästa för att vara en bra rektor för hela universitetet.

Kårens styrelseledamot
Matilda Nilsson (VSF) har suttit som studentrepresentant i universitetets hörandeförsamling såväl som i konsistoriet under valprocessen och är väldigt nöjd med valet av Eva Åkesson.
– Hon höll en skarp presentation, och tog upp saker som utbildningskvalitet, jämställdhet, breddad rekrytering och samverkan mellan olika nivåer inom utbildningsväsendet. Det som skilde från presentationen i hörandeförsamlingen var att hon hade större fokus på ledarskapsfrågor och på hur man ska locka de bästa studenterna till universitetet när urvalsgruppen krymper.
Att konsistoriet valde att föreslå Eva Åkesson som ny rektor förvånade inte Matilda Nilsson.
– Det ska finnas en god anledning för konsistoriet att föreslå en annan kandidat än den som röstats fram i hörandeförsamlingen. De jag har pratat med är nöjda med valet av kandidat och själv känner jag mig väldigt förväntansfull inför nästa mandatperiod. Det är lite historiskt för Uppsala universitet – dels att man valt att externrekrytera och dels att kandidaten är kvinna. Nu återstår bara att se – det är ju trots allt regeringen som ska utse nästa rektor.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…