Annons
Oundvikligt att bli tittad på – på Ekonomikums catwalk.
Foto: LIsa Gidlöf

Alla ser dig på catwalken


I Ekonomikum finns en lång korridor som bland många studenter är känd som ”catwalken”. Längs gången står bord och bänkar som ger perfekt spaningsläge mot studenterna som går genom korridoren. Det är med andra ord oundvikligt att inte synas på catwalken.

– Det är en strikt klädkod som råder här och korridoren är lång – det ser ju lite ut som en catwalk, menar Alexander Näsholm när vi försöker reda ut hur korridoren egentligen har fått sitt namn.

Alexander Näsholm och hans kompis Alexander Wahlstedt läser nationalekonomi och de har studerat på Ekonomikum i ungefär två år. För dem har catwalken inte längre någon speciell laddning. När de ska plugga söker de sig till tystare lokaler och menar att catwalken mer fungerar som en social mötesplats.
– I början av studierna gillade jag att sitta här, man blev lite uppmärksammad och hälsade på folk som gick igenom, säger Alexander Näsholm.

Klackljud blandas med höga röster och klingande skratt, det är en livad och uppsluppen stämning på catwalken under måndagseftermiddagen. För blotta ögat ser majoriteten av studenterna som ilar fram genom korridoren ut att vara noggrant sminkade, uppklädda och renrakade. Det är nästan så att en festkänsla smyger sig på.

– Jag har en ingenjörskompis som kommer hit ibland och pluggar, han tycker att catwalken känns som en attraktion, för alla är så stiliga, säger Alexander Wahlstedt.
– Människor är väldigt moderiktiga här, Ekonomikum är värst. Det är lite som att gå in i en Janemars-butik, säger Alexander Näsholm.

Själva menar de att de inte bryr sig speciellt mycket om hur de ser ut. Det ska vara bekväma kläder, men gränsen tycks ändå gå någonstans vid mjukisbyxor och orakat ansikte.

Isabelle Edberg och Linnea Nyström studerar båda juridik men kommer ofta till Ekonomikum för att plugga. De gillar att sitta på catwalken, just för dess fart och rörelse samt för att det är kul att titta på folk.

– Att se folk som pluggar runt omkring gör att man blir peppad, menar Isabelle Edberg.
Men när det gäller att gå på själva catwalken övergår deras munterhet i smått upprörda toner.
– Man blir uttittad och medveten om vad man har på sig. Om man har mjukisbyxor tittar folk verkligen snett på en, säger Linnea Nyström.

– Ja, man kommer inte undan, tillägger Isabelle Edberg.

Isabelle Edberg erkänner att hon tänker lite extra på vilka kläder hon ska ha på sig när hon beger sig till Ekonomikum.
– Jag skulle inte ha mjukisbyxor på mig när jag pluggar här, säger hon.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…
2024-04-05 11:23
Stämningen är god när Ergo kommer till Gunnar Johansson-salen på Blåsenhus. Anton Sánchez Sulejmani, sittande…