Annons

”Nu börjar det bli ganska klart att det kommer att hända”


Även om det inte finns något beslut ännu, så lutar det åt att det blir ett samgående mellan Uppsala universitet och Högskolan på Gotland. Det framkom på Uppsala studentkårs fullmäktigemöte, där Eva Åkesson, rektor för Uppsala universitet, också fanns på plats.

nbsp;

På måndagskvällen var det dags för Uppsala studentkårs första fullmäktigemöte för vårterminen 2012. Så snart mötet hade inletts gick rektor Eva Åkesson fram till talarstolen för att samtala, eller föra en dialog ”tal låter så fruktansvärt högtidligt”. Hon berättade hur hon och ledningsgruppen arbetar med de tre ledstjärnorna hon har för Uppsala universitet – nbsp; som hon även talade om i samband med rektorsinstallationen: ständig kvalitetsutveckling, fortsatt utveckling av internationaliseringsarbetet och ett starkt studentinflytande. nbsp;

Därefter lämnades ordet fritt och Eva Åkesson fick många frågor. En handlade om hur hon ser på ett eventuellt samgående mellan Uppsala universitet och Högskolan på Gotland.

– Först var det här något helt nytt för mig. Varför göra detta, hur blir det bra för Uppsala universitet, var min spontana tanke och det var lättare att se det från Gotlands perspektiv. Men Gotland kan stärka oss på vissa områden som arkeologi, kulturvarvsfrågor och nätdistansbaserad utbildning, säger Eva Åkesson, och berättar vidare att det inte kommer att bli helt lätta diskussioner om detta eventuella samgående, men att det gäller att hitta engagemanget och se ”hur summan kan bli mer än delarna”. nbsp;

Karin Nordlund, ordförande på Uppsala studentkår, informerade om situationen mellan Uppsala universitet och Högskolan på Gotland.

– nbsp; Nu börjar det bli ganska klart att det kommer att hända, börjar Karin Nordlund och betonar sedan att det inte finns något beslut i frågan ännu.

– Men det börjar rulla åt det hållet, så vi kan räkna med att det händer.

nbsp;Även om det idag är högt söktryck på Uppsala universitets utbildningar, så kommer studentpopulationen att trappas ner i framtiden, på grund av minskade årskullar. Söktrycket kommer därför att minska.

– Utbildningsministern har flaggat för att det kommer att finnas en fjärdedel mindre studenter i framtiden och då behövs inte lika många högskolor, säger Karin Nordlund, och menar att det bland annat är därför Uppsala universitet ser sig om efter en samarbetspartner.

nbsp;Men huruvida Uppsala studentkår är för ett samgående eller inte, har Karin Nordlund i dagsläget svårt att uttala sig om.

– nbsp; Det är ganska stort och luddigt just nu, det är svårt att veta om vi ska sätta ner foten eller säga hurra. nbsp; Just nu pågår en massa utredningsarbete. nbsp;

nbsp;På kvällens fullmäktigemöte var det tänkt att man skulle redovisa verksamhetsberättelsen för verksamhetsåret 2010-2011, nbsp;som bordlades på förra fullmäktigemötet. Men än en gång sköts det upp – på grund av att revisionsberättelsen för 2010-2011 inte är färdig.

Ordföranden för Uppsala teknolog- och naturvetarkår, Johan Wikander, och Martin Västermark, som är ordförande för TekNat-sektionen på Uppsala studentkår, ställde en interpellation till Uppsala studentkårs styrelse, om studiebevakningen på TekNat. Diskussionen som följde utmynnade nbsp; i frågan: Om Uppsala teknolog- och naturvetarkår får kårstatus, hur kommer samarbetet kårerna emellan att se ut då? nbsp;Karin Nordlund och Johan Wikander betonar att de ”uppskattar ett samarbete hur det än går”. Flera från de olika kårpartierna uttryckte att det här är en fråga som måste lösas akut, och att man gärna ser ett visionsmöte inom en snar framtid. Martin Västermark avslutade, i princip, diskussionen med att påminna om att det år 2013 är dags att återigen ansöka om kårstatus.

– Som det är nu har vi ingen enad eller samlad studentkår. Vi har två bråkande organisationer, säger han, och menar att situationen är pinsam. nbsp;

Än är det ett bra tag kvar till kårvalet, men Valutskottet, vars uppgift är att anordna och organisera valet av ledamöter till Uppsala studentkårs fullmäktige, fanns på plats för att presentera sig och passade på att meddela:

Samtliga nio sittande partier ställer upp i årets val, inga nya partier ställer upp, säger Jeanette Siwerman, ordförande i Valutskottet.

1 mars är sista dagen att nominera partiernas kandidater, och vill du kunna rösta i kårvalet är det viktigt att betala in terminsavgiften innan dess. Annars blir du inte röstberättigad.

nbsp;– Just nu planerar vi marknadsföringen, och vi har höga målsättningar för årets valdeltagande, säger Jeanette Siwerman vidare.

Under kvällen beslutade man om ett förslag till terminsavgift för medlemskap i Uppsala studentkår nbsp; och det är fortsatt nbsp; 45 kronor.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…