Plugga i sommar?

Sökandet efter den historiske Jesus, speldesign, geografi och sport, fjällets växter och ekologi och Azerbajdzjanska – det är några exempel på sommarkurser som du kan läsa på Uppsala universitet. Den 15 mars är sista anmälningsdag.

Foto: Alexandra ManderhjelmÖver 60 sommarkurser finns att välja bland på Uppsala universitet.

Förra året var det över 3 000 som sökte sommarkurser vid Uppsala universitet. Vad siffran bli i år återstår att se. Totalt finns 63 kurser att välja mellan.

Susanna Jonsson är numera färdigutbildad gymnasielärare. 2010 var hon en av alla de Uppsalastudenter som valde att tillbringa en del av sommaren i föreläsningssalen. Kursen hette Egyptens pyramider och tempel.
– Jag hade inte något sommarjobb, så jag tänkte att det skulle vara kul att studera istället. Eftersom jag pluggade till lärare och har ämnet historia, passade jag på att utveckla den biten, säger Susanna.

Hur var det att plugga på sommaren?
– Det fungerade bra, vi hade föreläsningar på förmiddagarna, så man hann med mycket annat också.

Susanna Jonsson tycker det är viktigt att vara noga med vilken kurs man väljer, om man ska studera på sommaren.
– Ofta så lånar man ju pengar till studierna, så jag tycker inte man ska ta en kurs bara för att ha något att göra. Välj något som du kan ha användning för, säger Susanna, och berättar vidare att hon tycker det finns många sommarkurser, i synnerhet distanskurser, som inte känns så ”jätteseriösa”

Kan du tänka dig att läsa en sommarkurs igen, även fast du arbetar?

– Nej, nu vill jag helst vara ledig på somrarna.

Fram till klockan 24. 00 den 15 mars kan du söka sommarkurser på https://www.antagning.se/se/start
Alla 63 sommarkurser hittar du här: http://www.uu.se/utbildning/utbildningar/sommarkurser/