Annons
Frida Hol och Nicolas Manguerra deltog i manifestationen för högre lärarlöner.
Foto: Ida Nordenhem

Lärarstudenter vill ha 10 000 kronor mer


På måndagseftermiddagen samlades lärarfacken, lärare och lärarstudenter utanför Uppsala konsert och kongress i en manifestation för höjda löner.

”Minst 10 000 kronor mer till lärarna” och ”Vackra tal men lönen skral”, står det på skyltarna som lärarna håller upp utanför Uppsala konsert och kongress, UKK, – platsen där kommunpolitikerna ska samlas för ett fullmäktigemöte.

– Vi vill visa att det finns ett stort missnöje bland lärare och lärarstudenter i Uppsala. Vi som är lärarstudenter vill särskilt trycka på att ingångslönerna är för låga, säger Frida Hol, Lärarförbundet Student Uppsala, en halvtimme innan manifestationen drar igång.

Nicolas Manguerra pluggar också till lärare och representerar Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening. Han betonar att läraryrket är Sveriges viktigaste – om inte världens viktigaste – yrke.
– Det är olyckligt att det är olönsamt att utbilda sig till lärare. En civilingengör pluggar också i fem och ett halvt år och har en ingångslön på 28 000 kronor, säger han, och förklarar att det är ungefär fem-sex tusenlappar mer än ingångslönen för en lärare.
– Syftet med den här manifestationen är att uppmärksamma politikerna på vilket ansvar de har. Vill Uppsala framstå som en av de tio bästa skolkommunerna i landet måste de börja fundera på hur de ska lyckas med det, fortsätter Nicolas.

Frida och Nicolas berättar om kursare som hoppat av efter några terminer på lärarprogrammet, eftersom de insett att situationen är ohållbar.
– Dålig ingångslön, dålig löneutveckling och tuff arbetsbelastning. Vad finns det egentligen för incitament kvar till att utbilda sig till lärare? Många kommer till en punkt där man frågar sig, är det värt det, säger Nicolas. nbsp;

Båda berättar att de ogillar att det i lönedebatten ofta talas om att de som vill bli lärare ser det som ett kall.
– Läraryrket måste ses som ett viktigt yrke, inte bara som något man brinner för, säger Frida.
– Det är fult gjort att resonera att det alltid kommer att finnas några som vill bli lärare – trots dåliga löner och villkor – eftersom de har det som sitt kall. Lärarstudenter börjar tröttna på situationen och jag hoppas den här manifestationen är början på något större, säger Nicolas.

10 000 kronor mer i lön står det på skyltarna. Är det rimligt?
– Det är inte rimligt att man ska få 10 000 kronor mer från en månad till en annan. Men i ett långsiktigt perspektiv är det det, säger Frida.

Varför utbildar ni er till lärare?

– Det handlar ju om vilka frågor man är intresserad av. Jag ska bli lärare i samhällskunskap och svenska som andra språk. nbsp; Lärare får så mycket tillbaka från eleverna, responsen kommer direkt, och det är roligt, säger Frida.
– Man kan säga att jag blev väckt till livet av en lärare när jag var yngre. Det var en lärare i tyska som plötsligt öppnade en helt ny värld för mig och jag blev intresserad av att lära mig mer. Det är så lärare ska vara, säger Nicolas, som utbildar sig till tysk- och fransklärare.

Fler skyltar lastas ur en bil och ljudet i megafonen testas. Snart har en större skara samlats utanför UKK.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…