Annons
Magnus Olofsson (GS), Klara Ellström (Piratstudenterna) och Yasmin Hussein (S-studenter) kommer under nästa läsår att utgöra Uppsala studentkårs presidium.
Foto: Hanna Strandberg

Förväntansfull trio tar plats i kårhuset


Det är tre taggade blivande presidialer som möter upp på kåren. Klara Ellström, Yasmin Hussein och Magnus Olofsson räds vare sig kritiken mot den nya koalitionen eller arbetsuppgifterna som väntar nästa verksamhetsår.

Hur ser ni på att koalitionen kritiseras för att inte ha studenternas stöd eftersom kårpartiet Uppsala universitets studenter, UUS, som fick flest mandat i fullmäktige inte ingår?
KE: – Även om UUS fick flest mandat så fick de inte majoriteten av rösterna – får man många röster så har man fortfarande många mandat i fullmäktige, kårens högsta beslutande organ, så jag tycker inte att kritiken har någon grund. Jag är glad att det finns en bredd i vår koalition, och vi har en samsyn som UUS saknar med övriga partier. Men eftersom UUS är så pass starka hoppas jag att de kommer att vara delaktiga i kårarbetet nästa verksamhetsår.
YH: – Vi hade ett ökat valdeltagande i år och Gröna studenter gick starkt framåt, så jag anser att studenterna blir representerade. Det politiska spelet har alltid funnits oavsett vilken koalition som bildats, det går inte att komma ifrån.

Ni har också blivit kritiserade för att inte vara tillräckligt erfarna, kommentarer på det?
YH: – Att vara student är en stark merit i dessa sammanhang.
KE: – Några av våra styrelseledamöter har suttit i kårstyrelsen förut, andra är nya – men de som inte suttit i kårstyrelsen har erfarenhet av andra styrelser. Det finns både för- och nackdelar med att vara erfaren – jag tror till exempel inte att det är bra att sätta gamla presidialer i styrelsen, risken är att de blir alltför tongivande.

En fråga där det inte råder samsyn inom koalitionen är huruvida Uppsala teknolog- och naturvetarkår, UTN, ska bli en egen kår, hur löser ni det?
KE: – Det är inte relevant att vi tycker olika eftersom vi inte kommer att behöva ta ställning. Det är upp till studenterna på teknat att rösta om vem som ska representera dem.

Vad kommer ni att fokusera på nästa verksamhetsår?
KE: shy;– Det kommer att bli ganska mycket organisationsfrågor för min del. Det ska finnas insyn i verksamheten och vi behöver en ordentlig genomgång av vilka som ansvarar för vad. Sedan kommer det att krävas samarbete och dialog med Rindi (kåren på Gotland, reds anm.), UTN och Farmacevtiska studentkåren i och med att det är dags att ansöka om kårstatus nästa år.
YH: – Vi kommer att arbeta starkt med att rekrytera fler medlemmar till kåren, bland annat genom att vara mer synliga på campus, arbeta närmare studenterna genom studiebevakarna och stärka sektionerna.
KE: shy; – Vi kommer även att jobba med ett normkritiskt perspektiv.

Vad är det som gör just er lämpliga som presidialer?
MO: – Jag vill jobba med studiesociala frågor. Det är framför allt bostadsfrågan jag kan – eftersom jag pluggar till samhällsplanerare.
YH: – Jag är intresserad av att driva frågan om utbildningsavgifter för utomeuropeiska studenter och arbeta vidare med den nuvarande vice ordföranden med utbildningspolitiskt ansvar, Fatma Aksals hjärtefråga om rättssäkerheten för universitetets studenter. Jag vill också göra kåren mer synlig nationellt genom att jag också kommer att vara styrelseledamot i Sveriges förenade studentkårer, SFS.
KE: – Jag diskuterade med mina partikamrater långt innan kårvalet om att jag ville ställa upp som presidial eftersom jag skapat mig en god kunskap om kåren. Dels har jag bra koll på själva organisationen, och dels har jag skaffat ett stort nätverk inom universitetet eftersom jag varit studiebevakare – jag vet hur man påverkar. Tillsammans kom vi fram till att ordförandeposten var mest lämplig för mig.

Hur kommer ni att angripa året?
KE: – Vi kommer nog att starta ganska hårt och utbilda styrelsen i både kårens och universitetets respektive organisationer, samt dela upp ansvarsområdena mellan ledamöterna redan tidigt. Styrelsen har inte varit så stark tidigare, det är främst presidialerna som varit aktiva. Men vi tror att det kommer att bli roligare och att vi får en bättre stämning om vi hjälps åt.
YH: – Vi kommer att se till att det blir en bra överlämning mellan de avgående ledamöterna och de tillträdande istället för att behöva återuppfinna hjulet igen – som man ofta har behövt göra på kåren.
KE: – Vi kommer behöva ta i tunga frågor som studentomröstningen på teknat och att ansöka om kårstatus igen. Det kommer att bli mycket arbete, men det är samtidigt kul – jag tycker om när det är mycket att göra.

Hur känns det att vara trion som styr kåren nästa år?
MO: – Jag tycker att det ska bli jättekul att utveckla arbetet för att få en mer aktiv styrelse, samt att arbeta mer med medlemsrekrytering.
YH: – Jag ser fram emot att driva en mer framåtsyftande kår med en mer progressiv studentpolitik. Fortsätta jobba med redan existerande projekt, men också visa på fortsatt relevans – att det finns ett värde i att vara med i kåren. Jag tror att vi kan höja ribban och utveckla verksamheten. Vår koalition har en politisk kompass som är tydlig för studenterna.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…