Annons

Genusföreningen hoppar av Pride


Genusföreningen vid Uppsala universitet hade tänkt medverka i Uppsala Pride, men väljer nu, liksom flera andra föreningar och politiska partier, att hoppa av.

De senaste dagarna har det varit mycket rabalder kring Uppsala Pride. Det började med att Folkpartiet och Liberala ungdomsförbundet. LUF, nekades att delta i arrangemanget på grund av att Folkpartiets ståndpunkter strider mot Pridearrangörernas vision. På grund av detta valde Miljöpartiet i Uppsala att ställa in sitt planerade deltagande i Uppsala Pride, och nu har även fler organisationer valt att hoppa av. Genusföreningen vid Uppsala universitet hade tänkt gå med i paraden, men har nu ändrat sig.
– Vi är en politiskt obunden förening, därför väljer vi att hoppa av. Det är visserligen ett ställningstagande att hoppa av, men vi tycker det är tråkigt att det har blivit en partipolitisk konflikt, istället för att handla om det som Pride borde handla om – hbtq-personers rättigheter, säger Fanny Isaksson Lantto, ordförande för Genusföreningen.

Hon berättar vidare att Genusföreningen inte heller kommer att medverka i Folkpartiets och LUF:s egen Prideparad, som välkomnar alla, och som arrangeras på torsdagen den 17 maj.

Uppsala Prides samordningsgrupp gick ut med ett pressmeddelande den 14 maj där man bland annat skriver att:
– Vi är väl medvetna om att LUF och Folkpartiet är engagerade i hbtq-frågor och uppskattar givetvis detta. Samtidigt upplever vi dessvärre att det finns mycket i LUF och Folkpartiets politik som direkt motverkar den kamp som vi för. Uppsala Pride anser att LUF och Folkpartiets politik främjar förtryckande strukturer och orättvisor i samhället som vi inte kan stödja och som vi inte vill ge utrymme för på vår festival.

Uppsala Pride äger i år rum den 17 – 20 maj, årets tema är Kropp och hälsa.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…