Annons

Fullmäktige avgör


Uppsala studentkårs styrelse vill ansöka om kårstatus för teknatfakulteten. Det står klart efter torsdagens styrelsemöte.

Studentomröstningen avslutades för närmare två veckor sedan med en klar segrare i UTN. Nu kommenterar Uppsala studentkår resultatet.
– Styrelsen har beslutat att lämna in en proposition till fullmäktige om att söka kårstatus för alla fakulteter vid Uppsala universitet, minus farmaceutiska fakulteten och Campus Gotland, säger Klara Ellström, ordförande i Uppsala studentkår.

Hur ser ni på resultatet?
– Det var ett tydligt resultat, men det uppnådde inte de kraven vi hade ställt innan. Det har också kommit fram uppgifter om hur valet har skötts, vilket tyder på att det inte har gjorts så som vi kommit överens om. Det är ett andra argument för att samtliga i styrelsen tycker det är en idé att Uppsala studentkår ansöker om kårstatus för teknatfakulteten.

Vad för uppgifter vill Klara Ellström inte gå in på i dagsläget. Allt kommer dock att redovisas i en rapport som lämnas in till fullmäktige, baserad på intervjuer och uppgifter från valarbetare.

Varför har det dröjt tolv dagar innan ni väljer att ge en kommentar?
– Vi har väntat fram till nu för att vi inte fattat ett beslut i styrelsen om hur vi ska tolka valdeltagandet och resultatet. Vi ville också hantera frågorna om huruvida vi inte skulle söka. Alla argument för att inte söka har behandlats. Vi har vridit och vänt, men till slut kommit fram till att ge fullmäktige valmöjligheten att söka kårstatus för teknatfakulteten.

Ni kör alltså fortsatt på 50-procentspärren för valdeltagande?
– Det beror på hur fullmäktige tolkar det. Styrelsen har gått ut med 50 procent och då är det vår plikt att göra så som vi sagt. Sedan är det förstås upp till fullmäktige 17 december.

För UTN:s ordförande Liselott Karlsson är beslutet väntat.

– Förvånad kan jag inte säga att jag är. Men det är tråkigt att de inte väger in resultatet mer i den proposition som kommer att lämnas in, säger hon.
– Det är tråkigt att de inte väljer att lyssna på resultatet och att styrelsen inte valt att diskutera frågan mer innan de väljer att skicka vidare den till fullmäktige.

Mer om studentomröstningen i Ergo nummer 12, som ges ut 7/12.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…