Annons
FRÅGETECKNEN bollas vidare till Uppsala studentkårs fullmäktige 17 december.
Foto: Karin Serin

Omröstningen avklarad men framtiden oviss


Det ska bli ett schysst val – sa ordförandena för Uppsala studentkår och Uppsala teknolog- och naturvetarkår innan studentomröstnigen drog igång den 12 november. Blev det så? Ergo sammanfattar omröstningen där UTN står som överlägsen vinnare.

Förutsättningarna för ett helt oproblematiskt val fanns väl egentligen aldrig där: Vilka som skulle ha rösträtt klargjordes i slutet av oktober. Någon gemensam siffra för vad som skulle ses som giltigt valdeltagande kom organisationerna inte överens om – UTN ansåg tio procent, Uppsala studentkår, US, 50 procent. Själva omröstningssidan på nätet, med information och instruktioner, lanserades bara några veckor innan startskottet för valveckan.

Vad var egentligen bra med omröstningen?
– Det optimala hade förstås varit om planeringen påbörjades förra verksamhetsåret. Men en positiv sak är att när det uppstod något fel samtalade organisationerna direkt med varandra och åtgärdade det, säger Yasmin Hussein, vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar.

Hon syftar bland annat på att organisationerna gemensamt gick ut och meddelade att man tog avstånd från sabotaget av US valaffischer i samband med omröstningsveckan. Någon eller några rev ner anslag på BMC.

Liselott Karlsson, ordförande för UTN, är nöjd med hur man lyckades nå ut till studenterna.
– Jag blev väldigt positivt överraskad att så många röstade och att valdeltagandet är större än den liknande omröstningen som genomfördes 2003, trots en mer omfattande röstlängd i år.
Hon lyfter även fram att de nu fått ett klart svar på vad studenterna tycker i frågan, vilket hon är mycket glad över.

I samband med studentomröstningen har tongångarna i sociala medier varit hätsk och aggressiv, tycker både US och UTN.
– Framförallt är det gamla rävar från organisationerna som haft åsikter om omröstningen och som haft en vass attityd i sina blogginlägg och kommentarer på facebook. Det går ju inte direkt att styra vad folk väljer att skriva, säger Liselott Karlsson.

Men för att försöka få någorlunda bukt på den livliga internetdebatten valde organisationerna att skapa en gemensam plattform på facebook dit man hänvisade diskussioner som berörde omröstningen.
– Det gjorde UTN och US jättebra tillsammans, säger Martin Norlin, informationsansvarig på UTN.

Studentinitiativ för UTN är en grupp som synts flitigt i sociala medier. De beskriver sig som en sammanslutning av studenter med bakgrund inom UTN och US, och som för närvarande studerar på teknatfakulteten. Representanter för US har utryckt att de tycker det är problematiskt att förtroendevalda inom UTN engagerat sig i Studentinitiativet – som anklagas för att olovligen ha satt upp kampanjbanderoller på kommunal mark.
– Jag kan förstå att vissa tycker det är problematiskt eftersom det kan uppfattas som att UTN står bakom dem. Men samtidigt kan vi inte förhindra vad aktiva medlemmar väljer att göra på sin fritid, kommenterar Martin Norlin.

De flesta studenter valde att rösta från en privat dator, men en del röstade på någon av de sex olika valstationerna som fanns placerade på campus. Uppsala studentkårs kampanjkommitté, som består av Michel Rowinski, Ella Brodin och Johan Lundmark, beskriver en allt annat än positiv bild från valstationerna.
– Studiebevakare och flera valarbetare från Uppsala studentkår har rapporterat till oss att studenter upplevt grupptryck vid stationerna. En student ska bland annat ha sagt att det i princip var omöjligt att rösta på någonting annat än UTN på grund av den stämning som rådde där, säger Michel Rowinski.

Martin Norlin känner inte till att det ska ha förkommit grupptryck.
– Vi har inte fått något sådant rapporterat till oss, vare sig från studenter, valarbetare eller US. Det fanns representanter på plats från båda organisationerna just eftersom stämningen skulle hållas på en bra nivå.
Men om studenter säger sig ha upplevt grupptryck, hur ser du på det?
– Det är i så fall väldigt tråkigt. Vi vill ju att varje student ska kunna ta ställning till vad den röstar på. Och allt har som jag ser det varit anonymt, ingen har kunnat bli utpekad för att ha röstat på det ena eller det andra alternativet.

Resultatet från omröstningen presenterades av Ultuna studentkår den 18 november. Majoriteten av de som röstade vill se UTN som kår och företrädare i studierelaterade frågor gentemot universitetet.
– Det är ett tydligt resultat och en bekräftelse på att vi har lyckats nå ut med tillräcklig information för att studenterna ska uppleva att de kan ta ställning i frågan, sa Liselott Karlsson till ergo.nu dagen efter att valresultatet offentliggjordes.

US har tidigare valt att inte uttala sig om resultatet, trots att Ergo flera gånger sökt kommentarer. Men nu svarar Magnus Olofsson, vice ordförande med studiesocialt ansvar på US:
– Många som röstat har nog uppfattat att man på något sätt väljer mellan UTN:s och Uppsala studentkårs existens.
– ”Röstar vi på Uppsala studentkår så kommer UTN att försvinna helt”, har jag hört att studenter trott. Då är det klart att man röstar på UTN, tillägger Yasmin Hussein. Men såklart måste vi vara självkritiska – UTN har nått ut väldigt bra.
– Hade US och UTN påbörjat arbetet tidigare hade det kanske blivit andra siffror, fortsätter hon.

Uppsala studentkårs kampanjkommitté hade gärna sett att organisationerna, innan omröstningen, gemensamt undersökt huruvida studenterna verkligen förstår vad det är man röstar om och vad de olika utfallen innebär.
– US har över 3 000 medlemmar på teknatfakulteten. Frågan man måste ställa sig är – är det rimligt att dessa nu valt bort US, samtidigt som de i början av terminen betalat pengar för att företrädas av kåren, säger Michel Rowinski.

På US fullmäktigemöte i slutet av oktober beslutades att resultatet av studentomröstningen ska ligga till grund för huruvida US ska ansöka om kårstatus för teknatfakulteten perioden 2013–2016. Förutsatt att valresultatet ligger inom den marginal som Uppsala studentkår angett.
Så, vad händer nu?
– Först och främst ska vi ha en intern diskussion med styrelsen om hur resultatet påverkar oss och hur vi ska agera, säger Magnus Olofsson.

Kommer ni att söka kårstatus för teknatfakulteten?
– Vi vet inte vilket inriktningsbeslut styrelsen tar. Men den kommer att lägga fram en proposition till fullmäktigemötet den 17 december, och då tas det formella beslutet, säger Magnus Olofsson.

Liselott Karlsson berättar att UTN med spänning inväntar US fullmäktigemöte.
– Vi vill inte att Uppsala studentkår ska söka kårstatus för teknatfakultetetn. Målet med studentomröstningen var att studenterna skulle få säga sitt, och nu har de gjort det. Vi hoppas att man ska acceptera resultatet och tycka det är tillräckligt tydligt.

Precis innan Ergo nummer 12 skickades till tryck meddelade Uppsala studentkårs styrelse att de till fullmäktige 17/12 kommer att lämna in en proposition om att ansöka om fortsatt kårstatus för teknatfakulteten.


Annons

Annons

12/11 – 18/11 genomfördes en studentomröstning på teknatfakulteten där studenter och doktorander fick ta ställning till vilken organisation de föredrar ska representera dem: Uppsala studentkår, som i nuläget, eller UTN.

Utfallet

UTN: 2 315 röster (78 procent)
US
: 357 (12 procent)
Blankt: 295 (10 procent)

Antal röstande: 2 967 (40 procent) Antal röstberättigade: 7 365

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…