Annons
Besvikna teknatstudenter samlades utanför Karin Boye-biblioteket för att skriva under en namninsamling. Nu hoppas de att universitetets styrelse ska riva upp beslutet.
Foto: Jakob Meijer

Besvikelse för teknatstudenter


Intresset för måndagens kårfullmäktige var rekordstort. Ihresalen på Engelska parken med plats för 245 personer var så gott som fullsatt. Kåraktiva på andra orter följde och kommenterade debatten i sociala medier, och på twitter blev hashtagen usfum en nationell trend.


För de flesta av de teknatstudenter som följde fullmäktige på plats slutade dock kvällen i besvikelse.
Strax före klockan nio på måndagskvällen stod det nämligen klart att Uppsala studentkårs fullmäktige, med röstningssiffrorna 22 – 17, sa ja till att ansöka om kårstatus även för teknatfakulteten.*

Som på given signal reste sig den stora merparten av åhörarna bryskt upp och lämnade salen. Johan Wikander, teknologstudent och en av kvällens flitigaste talare, drog talarpodiets mikrofon till sig och deklarerade att alla som tyckte beslutet var felaktigt skulle följa med till Karin Boye-biblioteket och skriva under en namninsamling att lämna till universitetets ledning.

Är namninsamlingen planerad?
– Alltså, det är klart man har sett över möjligheter som finns. För oss är det här ett typiskt fall när Uppsala studentkår går emot kårens syfte. I och med det här beslutet väljer man att bortse från studenternas intressen, säger Johan Wikander och påpekar att namninsamlingen är ett studentinitiativ och inget som ska kopplas samman med UTN.

Många av dem som samlats utanför biblioteket var märkbart irriterade över fullmäktiges beslut.
 Tova Forkman, teknologstudent, var inte sen med att skriva på namninsamlingen.
– Jag är besviken för att US fullmäktige ännu en gång visat att teknatstudenternas röst inte räknas, säger hon.

Efter en halvtimme hade man fått in närmare 90 namnunderskrifter. 
Ett tiotal namnlistor har cirkulerat på universitetets campus under tisdagsförmiddagen och enligt Johan Wikander har nu över 100 US-medlemmar skrivit på.
– Nu kommer vi att lämna in listan till universitetets styrelse och så blir det upp till dem hur de vill handlägga det här ärendet, säger Johan Wikander.


* Beslutet innebär att Uppsala studentkår även kommer att söka kårstatus för de fyra institutioner som Uppsalaekonomerna vill företräda.

nbsp;

Jakob Meijer
Sara Borsiin


Annons

Annons

SÅ SÄGER STADGAN

1.1.2 Ändamål
Uppsala studentkår skall främja Uppsala universitets studenters studier och vad därmed äger sammanhang. Detta skall ske genom att tillvarata studenternas intressen i utbildnings- och studiesociala frågor.

1.4.2 Besvär
Har Uppsala studentkår fattat ett beslut som uppenbart strider mod det ändamål som anges i 1.1.2. får beslut undanröjas av konsistoriet. Beslut av detta slag får tas upp till prövning om detta skriftligen begärs av minst 100 medlemmar inom tre veckor efter beslutets tillkännagivande.

LÄS MER...

...om beslutet och studentomröstningen som föregick det.

Omröstningen avklarad men framtiden oviss 5/12
Fullmäktige avgör 30/11
Jubel hos UTN 19/11
Oense om valdeltagande 12/11
UTN eller US? 24/10

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…