Annons
Omdiskuterad beslutspunkt.
Foto: Sara Borsiin

Dialogen fortsätter


En infekterad fråga. Nu uttalar sig Uppsala studentkår och Uppsala teknolog- och naturvetarkår omfullmäktiges beslut om kårstatusansökan.

Liselott Karlsson, ordförande för Uppsala teknolog- och naturvetarkår, säger att man är besviken över att Uppsala studentkårs fullmäktige beslutade att ansöka om kårstatus för teknatfakulteten.
– Det är tråkigt att US väljer att inte lyssna på den studentomröstning som man själv var med och tog initiativ till att göra. Vi är besvikna över att US väljer att inte acceptera studenternas vilja.

Hon uttrycker emellertid inte bara besvikelse.
– Det finns många saker från gårdagens fullmäktigemöte som vi är glada över. Som ordförande är jag otroligt stolt för att teknatstudenterna går in och stöttar varandra i en fråga som de tycker är så viktig, säger hon, och fortsätter:
– Vi är också glada över det stöd vi fick från oppositionspartierna, de som röstade för vår motion. Många har gått ifrån sina visioner om en enad studentröst, till förmån för teknatstudenternas vilja. nbsp;

Känner ni att argumentationen från Uppsala studentkårs styrelse var tydlig – framkom det varför den beslutade som den gjorde?
– Det fanns flera tveksamheter, och det visade sig ju i att det var åhörare som ställde samma frågor flera gånger till styrelsen.

Liselott Karlsson tycker att den allra största delen av argumentationen från teknatstudenterna var saklig och relevant. Att varken hon själv eller Robert Högström, vice ordförande för UTN, tog särskilt stor plats i talarstolen var ett medvetet val. nbsp; nbsp;
– Detta är teknatstudenternas fråga, och det är viktigt att visa US att engagemanget för den här frågan är stort, och återfinns hos långt fler än de som sitter i UTN:s ledning. Därför tycker vi det var bättre att teknatstudenterna förde sin egen talan och argumenterade för sin sak. Men UTN stöttar dem och står självklart bakom dem i deras åsikter. nbsp;

På facebook deklarerar nu en del studenter att det kommer att gå ur US, som följd av beslutet som fattades på gårdagens fullmäktigemöte. Hur ser UTN på detta?
– I dagsläget har vi ingen strategi för hur vi ska hantera det ärendet.

Kommer ni att försöka hindra studenter som säger sig vilja avsluta sitt medlemskap i US?
– UTN kommer varken förespråka att man ska lämna eller stanna kvar i Uppsala studentkår i dagsläget. Det är upp till studenten att göra det beslutet. nbsp;

Kan US återupprätta det förtroende som de verkar ha förlorat hos en hel del teknatstudenter?
– Det är absolut inte omöjligt, men det kommer förmodligen ta tid och det kommer nog inte bli enkelt. Först och främst handlar det om att US måste nå ut till teknatstudenterna och förklara varför man beslutat som man gjort. nbsp;

Hur hoppas du att relationen mellan UTN och US kommer att se ut nu och framöver?
– Vi är förstås besvikna över beslutet, men det här kommer förhoppningsvis inte att påverka vårt samarbete med US. Dialogen kommer inte att stanna upp. Det handlar om teknatstudenterna och att deras studietid ska bli så bra som möjligt, att vi tycker olika i den här frågan är sekundärt. För teknatstudenternas bästa är det klart att vi måste kunna samarbeta. Vi hoppas att Uppsala studentkår känner likadant.

Vad händer nu?
– Beslutet i fullmäktige förändrar inte vår inställning att försöka bli kår för teknatstudenterna. Vi kommer att arbeta med att skriva en bra kåransökan för att sedan skicka in till konsistoriet.

nbsp;

***

nbsp;

Uppsala studentkårs presidium står fast vid att femtioprocentsgränsen är rimlig och var rätt att hålla sig till när det fattades beslut om kårstatusansökan under måndagens möte.

Trots att gårdagens beslut upprör många måste man ha helheten av studenterna i åtanke, menar Klara Ellström.
– Det är viktigt att tänka på att det finns andra som tänker tvärt om. Vi företräder alla teknatstudenter.

Yasmin Hussein håller med, samtidigt som hon beklagar besvikelsen och ilskan.
– Det är ingenting man vill göra, att fatta ett beslut som ger de här känslorna, säger hon.

Att hålla sig till de femtio procenten var ändå rätt, menar de.
– Vi står fast vid att det är en rimlig siffra. Det rör sig om en fråga som påverkar betydligt fler än bara teknatstudenterna. Och det är en beslutsgrundande omröstning, till skillnad från en rådgivande, säger Yasmin Hussein och tillägger att de aktivt arbetat med att få upp valdeltagandet.

Att söka kårstatus även för teknatfakulteten om man inte nådde femtioprocentspärren var ett löfte, påpekar de.
– Nu är det inte majoriteten av teknatstudenterna som sagt att de föredrar UTN, oavsett vad de som inte röstade skulle ha valt, säger Yasmin Hussein.

En del ser detta som att Piratstudenterna brutit ett vallöfte?

– Det jag känt rent ideologiskt spelar roll, men det viktiga här är att man kan lita på att vi i Uppsala studentkår gör det vi sagt att vi ska göra. Vi hade lovat alla studenter att söka kårstatus för teknat om valdeltagandet inte uppnådde 50 procent. Jag tycker det trumfar, säger Klara Ellström, som förutom Uppsala studentkårs ordförande är ledamot för Piratstudenterna.

Och Gröna studenter – förstår ni om detta upplevs som att ni gått från ”försiktigt positiva” till ”oförsiktigt negativa” och därför brutit ett vallöfte?
– Vi sa inför det senaste kårvalet att vi är försiktigt positiva till att UTN ska få kårstatus. Det är inte samma sak som att vi nu inte tycker Uppsala studentkår ska söka kårstatus för teknatfakulteten. Att UTN skulle bli egen kår var inget vallöfte från oss.

Under fullmäktigemötet var det några som pratade om att lämna Uppsala studentkår, vilket en del också uppmuntrat till i sociala medier. Kommer det här leda till ett medlemstapp?
– Det återstår att se, säger Magnus Olofsson.
– Jag tycker det här är ett konstigt sätt att reagera. Bryr man sig verkligen om studentinflytande vill man att det ska stärkas på alla nivåer, säger Klara Ellström.

Borde UTN blanda sig i de här uppmaningarna tycker ni?
– Om någon av deras förtroendevalda uppmanar studenter att gå ur Uppsala studentkår skulle jag om jag satt i ledningen känna ett ansvar att be dem sluta, säger Klara Ellström.

Går det att återupprätta det förtroende för Uppsala studentkår som en del på teknatfakulteten har förlorat?
– Absolut. Det här är inte den enda frågan i Uppsala studentkår som rör teknatstudenter. Vi arbetar aktivt genom sektionaliseringen för att komma närmare studenterna, säger Yasmin Hussein.

Klara Ellström tycker det är tråkigt att de flesta teknatstudenterna lämnade salen efter beslutspunkten kårstatus.
– Det var synd att de inte stannade och lyssnade på verksamhetsberättelsen. En hel del av kritiken som kommer in mot oss handlar ju om att det inte syns vad vi gör.


Annons

Annons

Saxat ur sociala medier om fullmäktigemötet

”Det blir ingen julklädsel. Over my dead body” – Johan Ottosson, UUS-aktiv, som svar på Leo Pierinis uppmaning till alla mötesdeltagare – ”julig klädsel anbefalles ” Ordförande själv meddelade tidigt att han skulle bära tomteluva och röd fluga.

Ser faktiskt fram emot kvällens FUM, lite på samma sätt som jag antar att romarna såg fram emot gladiatorspelen. – Maja Almgren, S-student, om ett laddat och historiskt kårfullmäktige.

Lite lustigt att USFUM börjar med att effektivt försvåra för närvarande TeKnat-studenter att göra sin röst hörd;) – Henrik Vallgren, teknologstudent, angående US vice ordförande Magnus Olofssons förslag om begränsad talartid.

”Inspirerad av Karolina Andersdotter tycker jag följande: begränsa talartiden till 140 tecken. Bra för alla oss kvittrare.” – Isak Gerson, piratstudent, twittrar fram ett nytt förslag.

En del av studentdemokratin vid Uppsala universitet dog ikväll. So it goes.
Men jag tror den kommer återuppstå. Det vi såg ikväll var partisystemets sista dödsrossling, och det var inte vackert. – Johan Wikander, tidigare ordförande i UTN, om US beslut att ansöka om kårstatus för teknatfakulteten.

”Och där föll mitt förtroende för Uppsala studentkår. Förbannade partisystem.” – Mikael Benserud, ordförande för Göteborgs universitets studentkårer, twittrar från sitt privata konto.

”Nämns lite här och där om partipiska. Sluta Argumentera kring innehållet i beslutet istället för att diskvalificera ledamöternas ställning.” – US vice ordförande Yasmin Hussein.

”Nu sitter vi på Uplands och dricker vin efter Uppsala studentkårs fullmäktige. Joina oss gärna ” – FUM-presidiet, efter en lång och intensiv möteskväll.

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…