Annons

Inte konsistoriets uppgift lägga sig i


Studenter hoppas kunna riva upp ett beslut med en namninsamling. Vad tror universitetets ledning om möjligheterna?

Som Ergo tidigare rapporterat om på tisdagen så har det startats en namninsamling bland studenter som anser att Uppsala studentkårs fullmäktige fattade ett felaktigt beslut. Tanken är att underskrifterna ska lämnas till universitetets styrelse.

Uppsala studentkårs stadgar
säger att konsistoriet, universitetets ledning, kan undanröja beslut fattade av kårens fullmäktige om de strider mot kårens syfte – vilket är att verka för studenternas bästa (se faktaruta). nbsp;

Ergo kontaktar Anders Malmberg, prorektor och ledningsråd, och Ann Fust, ledningsråd och universitetsdirektör, vid Uppsala universitet, för att bringa klarhet i om studenternas ansträngningar kan komma att löna sig. nbsp;
– Jag känner inte till om det finns någon formell möjlighet att begära att konsistoriet skall överpröva ett beslut i kårfullmäktige. Annars gäller ju att vilken sammanslutning som helst kan ansöka om att få kårstatus, säger han, och fortsätter:
– nbsp; Det blir sedan konsistoriets uppgift att besluta om vilken eller vilka organisationer som ska erhålla kårstatus för olika delar av universitetet. Det beslutet är i sin tur reglerat i lag och förordning. Den sammanslutning som organiserar flest studenter inom en del av universitetet skall få kårstatus. Så i princip är det inte konsistoriets uppgift att lägga sig i vem som ansöker.

Men om över 100 namnunderskrifter från studenter som är missnöjda med kårens fullmäktigebeslut lämnas till konsistoriet, kan det påverka beslutsprocessen?
– nbsp; Det går inte att spekulera i eller att uttala sig om det nu. Vi kommer att avvakta och bereda de ansökningar som kommer in, säger Ann Fust.

Ergo kontaktar också Per Abrahamsson,
som är Akademiombudsman och jurist på Uppsala universitet. Han betonar att det krävs ordentlig läsning av Uppsala studentkårs stadgar för att kunna uttala sig huruvida fullmäktiges beslut strider mot kårens stadgar.
– Men det låter som att det finns en säkerhetsventil i stadgarna, att det inte är uteslutet, säger han.


Annons

Annons

SÅ SÄGER KÅRSTADGARNA

1.1.2 Ändamål
Uppsala studentkår skall främja Uppsala universitets studenters studier och vad därmed äger sammanhang. Detta skall ske genom att tillvarata studenternas intressen i utbildnings- och studiesociala frågor.
1.4.2 Besvär
Har Uppsala studentkår fattat ett beslut som uppenbart strider mod det ändamål som anges i 1.1.2. får beslut undanröjas av konsistoriet. Beslut av detta slag får tas upp till prövning om detta skriftligen begärs av minst 100 medlemmar inom tre veckor efter beslutets tillkännagivande.



nbsp;

Läs mer

2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…
2024-04-05 11:23
Stämningen är god när Ergo kommer till Gunnar Johansson-salen på Blåsenhus. Anton Sánchez Sulejmani, sittande…