Annons
Professor Hans Rosling föreläser i universitetsaulan torsdag 7/2.
Foto: Press/Stefan Nilsson

Biståndsfrågor lyfts fram


På torsdag föreläser professor Hans Rosling i universitetsaulan. Ett sätt att uppmärksamma Afrikaforskningen som bedrivs vid universitetet, menar en av arrangörerna.

Uppsaliensaren Hans Rosling är professor i internationell hälsa och utsågs så sent som 2012 av Time Magazine till en av de 100 mest inflytelserika personerna i världen. Torsdagens föreläsning – Trade or Aid? – belyser flera viktiga frågor som rör vår gemensamma framtid, menar Sten Hagberg, professor i kulturantropologi vid Uppsala universitet.
– Vi lever i en tid då vi ser ett nytt intresse för Afrika. Flera stora företag och regeringar investerar i afrikanska länder för att ta del av den snabba tillväxten. Då blir det naturligt att ställa frågan om utvecklingsbiståndets roll – ska man satsa på handel eller bistånd? Många med mig menar att detta inte står i konflikt med varandra. De behövs båda, säger Sten Hagberg.

En av frågorna
som ställs under föreläsningen är hur väl framstegen i Afrika mäts. Är det så att modellen vi har att se på världen i dag inte överensstämmer med verkligheten?
– Om så är fallet kan man ställa sig frågan om dagens beslutsfattare sitter fast i ett förlegat tänkande och därför fattar beslut som inte är fördelaktiga på sikt. Det är viktigt att de här frågorna kommer på bordet, att vi ställer oss kritiska och lyfter debatten, säger Sten Hagberg, också ordförande för Forum för Afrikastudier som tillsammans med solidaritetsorganisationen Uppsala Afrikagrupp står som arrangörer.

Forum för Afrikastudier har som syfte att samla all den Afrikaforskning som bedrivs vid Uppsala universitet.
– Den forskning som bedrivs behöver lyftas fram. Därför är den här typen av arrangemang, som Roslings föreläsning, ett sätt att synliggöra forskningen.

Föreläsningen väntas locka storpublik, och Sten Hagberg hoppas att många studenter kommer dit.
– Vi som forskar i dag är ju inte de som kommer att bedriva morgondagens viktiga forskning. Jag hoppas den här föreläsningen kan inspirera studenter till idéer för examensarbeten eller framtida doktorsavhandlingar.


Annons

Annons

ARBETAR FÖR HÄLSA

Hans Rosling, professor i internationell hälsa, har uppmärksammats för sitt arbete för hälsa i Afrika och är en av grundarna till Gapminder– ett verktyg som tillgängliggör statistik över socialekonomisk och miljömässig förändring på global nivå.

Föreläsningen startar 18.30 i universitetsaulan.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…