Foto: Elinor AhlbornEtt hundratal personer var på plats under lördagens demonstration.

Manifestation mot Reva

På lördagen samlades ett hundratal personer i Uppsala för att lyssna till en demonstration mot myndighetsprojektet Reva. Bakom demonstrationen stod bland andra Feministiskt initiativs studentförening.

Foto: Elinor Ahlborn"Humanitet och mänskliga rättigheter bör sättas före myndighetsbeslut", var budskapet under lördagen.

Foto: Elinor AhlbornKlara Runesson från Fi studenter.

OM REVA

Reva (Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete) är ett projekt mellan Migrationsverket, gränspolisen och kriminalvården.

Syftet är att hitta personer som är i Sverige illegalt samt att underlätta samarbetet mellan myndigheter.

Arbetsmetoden där Stockholmspolisen följer med kontrollanter på tunnelbanan och id-kontrollerar dem som plankar för att hitta människor som saknar uppehållstillstånd har blivit starkt kritiserad. I fredags gick Stockholmspolisen ut med att de avbryter den kritiserade metoden.

Var finns kopplingen mellan feminism och Reva? Klara Runesson från Fi studenter förklarar.


– Eftersom vi är ett normkritiskt parti vill vi bekämpa all form av diskriminering. Papperslösa flyktingar tillhör den mest utsatta och diskriminerade gruppen i samhället.

Några studenter hade tagit med sig trummor och tamburiner ut i vårsolen – innan demonstrationen hördes samba eka från Stora torget. Utöver Feministiskt initiativ stod tankesmedjan Interfem, Entire Women och MR-nätverket som arrangörer. När platsen bakom mikrofonen intogs av Zhakia Khan (Fi) hade drygt ett hundratal personer samlats för att lyssna. Från talarstolen kritiserades Revaprojektet hårt. Talare efter talare framhöll att humanitet och mänskliga rättigheter alltid bör sättas före myndighetsbeslut.

Sociologistudenten Kasper Englund, som var på plats för att demonstrera, tycker att det är viktigt att studenter engagerar sig i politiska frågor även om de inte berörs direkt.

– Som student borde man vilja bilda sig en uppfattning om hur världen ser ut och hur den skulle kunna vara. Då är det viktigt att förstå exempelvis Revaprojektet. De flesta studenter tillhör en privilegierad del av befolkningen som tjänar på systemet där så kallade papperslösa tar de jobben andra inte vill ha, som städare och diskare.

Enligt Uppsalapolisen har många missuppfattat Revaprojektet.
– Reva har ingenting att göra med Stockholmspolisens sätt att arbeta operativt. Det är en administrativ effektiviseringsprocess för att förenkla kontorsarbetet inne på polisstationen. Detta för att skattebetalarna ska få så mycket som möjligt för sina pengar, säger Stefan Martinengo, chef för utlänningsenheten vid polismyndigheten i Uppsala. 


Han menar att effektivitet inte innebär inhumanitet. 


– Vår policy är att kalla människor till stationen för att prata om hur man kan lösa situationen bäst. Detta kommer inte att förändras.

I Uppsala befinner sig omkring 200 flyktingar illegalt enligt polisen. I den gruppen ingår både människor med giltiga pass som fått avslag på sin asylansökan och människor utan några resehandlingar alls.