Annons
Olika sorts läs- och surfplattor kan liksom mobiltelefoner användas för at ta del av e-resurser. Bibliotekarierna Anna Kågedal, Linda Vidlund, Ebba Warén och Ninna Wiberg vill sprida kunskapen.
Foto: Sara Borsiin

Mer mobil med e-böcker


Studenter är flitiga användare av smartphones och surfplattor – men vet inte alltid hur de kan underlätta när man pluggar. Universitetsbibliotekets satsning ”Är du en mobil akademiker?” ska få fler att utnyttja bibliotekens e-resurser.

Det var på en konferens i England som Anna Kågedal hörde om ett kanadensiskt biblioteksprojekt som syftade till att få folk att använda e-resurser. Några bibliotekariekollegor i Uppsala nappade på att dra igång någonting liknande här.
– Det här ligger helt i linje med vår verksamhet – informationshantering oavsett medium – så det här är en viktig fråga för biblioteket. Uppsala universitetsbibliotek erbjuder en massa e-resurser och studenterna har mer och mer teknik för att ta del av dem: vi måste para ihop dem med varandra, säger hon.

De positiva aspekterna av digitala böcker och tidskrifter är många, enligt bibliotekarierna. Till exempel har de låg hanteringskostnad och går att nå från var som helst i världen.
– Det här är ett sätt att tillgängliggöra materialet. Studenter och forskare ska kunna sitta på sitt rum och ha tillgång till allt utan att gå fram och tillbaka, säger Linda Vidlund, och får medhåll av Anna Kågedal:
– Och en hel klass kan läsa samma bok samtidigt istället för bara fyra personer.
Detta gör naturligtvis boken dyr att köpa av förlaget, vilket gör den än mer angelägen att sedan verkligen använda.
– Vi betalar väldigt mycket för våra e-resurser, så vi vill ju att fler ska ta del av dem, säger Linda Vidlund.

De som föds in i tekniksamhället idag och lär sig använda surfplattor innan de kan gå kanske inte kommer att behöva den här typen av undervisning, tror Anna Kågedal.
– Om tio år har jag svårt att tro att studenter förväntar sig tryckta kursböcker, säger hon.

Men även om studenter är vana teknikanvändare i sin vardag – cirka 95 procent av dem har en smartphone – är många mer konservativa när det kommer till studierna.
– Det är många som alltid vill ha ett fysiskt exemplar, som helt enkelt är vana vid att plugga på det sättet – stryka under, skriva i marginalen och så, säger Ninna Wiberg och fortsätter:
– Men nu finns det ju appar för det, så man kan plugga på ungefär samma sätt.

En nöt att knäcka är de komplicerade reglerna kring DRM – Digital Rights Management – kontrollen av vem som ges tillgång till vilket material och hur.
– På Stadsbiblioteket är det enkelt: man laddar ner, får ha boken offline en viss tid och sen går den ut. För vårt material däremot har förlagen olika lösningar och gränssnitt och funktioner kan se helt olika ut. På vissa plattformar kan man bara skriva ut delar av boken och vissa böcker kan bara läsas online, säger Anna Kågedal som därför tycker det är extra viktigt att nå ut med hur man använder resurserna.

Den kurslitteratur som finns tillgänglig i digital form för Uppsalastudenterna är ofta engelskspråkig, till exempel amerikansk. Nyligen köptes en del medicinska kursböcker in som e-böcker. Men de svenska förlagen ligger klart efter i den här utvecklingen, konstaterar bibliotekarierna.
– På de amerikanska universiteten finns massor av studenter som går genom sin utbildning utan att röra en pappersbok. För svensk kurslitteratur finns det över huvud taget ingen lösning, säger Anna Kågedal.


Annons

Annons

BIBLIOTEKENS E–RESURSER

Ungefär 400 000 e-böcker finns i universitetsbibliotekens samlingar. Utöver det finns tidskrifter i elektronisk form, ca 18 nbsp;000 stycken.

E-böcker köps i paket direkt från förlag eller i enstaka titlar på inköpsförslag och kostar mellan några enstaka och tiotusentals kronor. Med en så kallad ”campuslicens” går böckerna att komma åt även hemma och av flera personer samtidigt. Däremot kan biblioteken inte låna e-böcker av varandra – så som med pappersböcker som de kan skicka som fjärrlån.

Folkbibliotekens avtal är istället utformade så att e-boksdistributören Elib får en ersättning på 20 kronor varje gång en bok lånas ut (att jämföra med 1,38 kronor till upphovsrättsinnehavaren av en fysisk bok). Detta har lett till kraftigt ökade kostnader för bland andra Uppsala stadsbibliotek, som begränsat den dyra e-bokutlåningen till max tre samtida lån per vecka.

ÖPPNA SEMINARIER

Seminarierna – 1,5 timme långa med möjlighet att testa olika tekniska prylar och ställa frågor – riktar sig till studenter och anställda vid universitetet. Inplanerade tillfällen framöver är 19/4 Juridiska biblioteket/Dag Hammarskjöldbiblioteket, seminarierummet kl.12-13.30 och 22/5, Geobiblioteket, kl.12-13.30. Även nästa termin kommer seminarierna att hållas. Föranmälan krävs. För mer info se ub.uu.se/mobilakademiker.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…