Annons
Först när Överklagandenämnden tagit ett beslut vet man om Uppsala får fyra eller tre studentkårer den kommande treårsperioden.
Foto: Ida Nordenhem

Vad är planen nu?


Uppsala teknolog- och naturvetarkår blir studentkår 1 juli, om inte Uppsala studentkårs överklagande går igenom. Vad händer just nu? Ergo har talat med representanter från de båda organisationerna.

Den 20 januari 2013 blir ett historiskt datum i Uppsalas kårhistoria. Då meddelade universitetets ledning, konsistoriet, att Uppsala teknolog- och naturvetarkår, UTN, får formell kårstatus. Beslutet var enhälligt. “Medlemsantalet och studentomröstningen har använts sammantaget vid beslutet”, kommenterade Eva Åkesson på pressträffen samma dag. nbsp; Den 1 juli träder beslutet i kraft.

På UTN arbetar man i dagsläget med att förbereda omställningen samtidigt som man diskuterar hur samarbetet ska se ut mellan de organisationer (US, Rindi, UTN och Farmacevtiska studentkåren) som fått kårstatus de kommande tre åren.
– I mångt och mycket kommer vår organisation se lika dan ut. På fakultetsnivå är det mesta sig likt. Vi har ju sedan länge studiebevakat på teknatfakulteten på delegation från Uppsala studentkår, säger Liselott Karlsson, ordförande för UTN.

Det som blir förändringen och skillnaden, menar hon, rör det som ligger ”ovanför fakultetsnivå”.
– Nu har vi rätt och möjlighet att påverka även frågor som är fakultets- och områdesövergripande. Det formella mandatet flyttas till oss. För teknatstudenterna som vill påverka och driva frågor gentemot universitetet blir det smidigare. Vägen från student till inflytande förkortas, säger hon, och fortsätter:
– Dialogen med de andra kårerna förändras till det bättre. Vi behöver inte längre vara i ett slags underläge – vi kan diskutera utifrån samma förutsättningar som övriga kårer. nbsp; nbsp;

Vilka högskolepolitiska frågor kan ni driva nu, som ni inte kunde som intresseorganisation?
– Det är svårt att svara på. Det är klart vi får en större legitimitet som studentkår. Det är ett erkännande från universitetet att vi får representera studenterna på det här sättet. Vi får mer stöd bakom oss när vi väl driver något.

Den 7 mars beslutade Uppsala studentkårs styrelse att överklaga universitetets beslut om UTN:s nbsp; ställning som studentkår vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten. Klara Ellström, ordförande för US, berättar att de nu arbetar efter två olika alternativ: antingen så avslås överklagan och Uppsala får fyra studentkårer – då är prioritet ett att få till ett fungerande samarbetsorgan. Något som inte är helt oproblematiskt, menar Yasmin Hussein, vice ordförande med utbildningpolitiskt ansvar.
nbsp;– Resurser och energi som måste läggas på att förvalta ett sådant riskerar att ta tid från studiebevakningen, men det är nödvändigt, säger hon.
Alternativ två är att överklagandet går igenom och US fortsätter att studiebevaka via teknatsektionen – som tidigare.
– Syftet med överklagan är framförallt att veta vad som egentligen gäller. Då kanske man slipper en liknande situation om tre, sex eller nio år igen, säger Klara Ellström.

Överklagandeprocessen tar tid. Enligt Klara Ellström kan ett beslut dröja ända till juni. Hur mycket pengar som Uppsala studentkår blir av med i samband med att UTN blir kår vill varken hon eller Yasmin Hussein gå in på. Men rambudgeten kommer få ändras kraftigt, nbsp; nbsp; nbsp; säger Klara Ellström.
– Den andra stora skillnaden är att en stor del av studentrepresentanterna, ungefär en femtedel, inte längre kommer att organiseras av oss.

Kan det bli aktuellt att dra ner på studiebevakare eller centrala tjänster på Uppsala studentkår?
– Än så länge vet vi inte det. Men vi är optimistiska och tror att det ska gå att lösa utan några chocknedskärningar, säger Klara Ellström. nbsp;
Hon berättar att Uppsala studentkår är mån om att teknatstudenstudenterna ska fortsätta att kunna ta del av de fakultetsöverskridande funktionerna som organisationen har. Därför ser man gärna att UTN är med och delfinansierar exempelvis studentombud, bostadsansvarig och doktorandombud.
– Vi vill att det ska vara enkelt för studenterna att veta var de centrala funktionerna ligger och var studenterna kan gå om de har ett problem. Det kan bli jobbigt om det finns studentombud på flera ställen, säger Klara Ellström.

Liselott Karlsson ser en delfinansiering som ett alternativ – åtminstone under en övergångsperiod.
– Vi diskuterar just nu vad som är bra att ha gemensamt och vad som bör delas upp mellan kårerna. nbsp; Framöver får utredningar visa om UTN till exempel behöver ett eget studentombud. nbsp; En reception kommer vi att vilja ha även här, eftersom den ska vara nära studenterna.

Är det inte onödigt med dubbletter av olika funktioner?
– Det är inte säkert att det behöver vara heltidsarvoderingar. Men en del funktioner är nödvändiga att vi också har för att kunna hjälpa studenter. Vi vill ju att de ska kunna vända sig till UTN. Men vissa frågor kanske vi måste hänvisa till något som vi är med och finansierar på en annan kår.

Ska UTN ha kvar sitt nuvarande medlemsregister eller försöka byta till ett annat? Hur ska doktoranderna samordnas – som systemet är idag eller med en doktorandsektion inom UTN? Ska UTN vara med i Sveriges förenade studentkårer, SFS? nbsp; Flera frågor väntar för en organisation som ställer om till studentkår.
– nbsp;En del aspekter kommer att utredas nästa verksamhetsår. Det viktigaste nu är att få till ett bra samarbete. Sedan kan vi börja fundera hur vi ska organisera oss exempelvis nationellt, säger Liselott Karlsson.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…