Foto: Jakob MeijerBjuder in till kalas. Studenterna Cheyoung Lee, Karin Ericsson, Seiya Okawara, Dawn Anthony, Cathy Xiao Chen, Catarina Holmsten-Carizzo och Sara Dahlgren.

Bjuder på matsvinn

Supé på rester? På lördag bjuder en grupp studenter in till fri lunch på Kalmar nation. Syftet: minska på matsvinnet.

Foto: JakobSlösigt. Allt som allt slänger vi en tredjedel av all mat som produceras i världen.

"SCRAPLUNCH"

Äger rum på Kalmar nation 4/5 med start klockan 12 och pågår fram till och med 16. Förutom lunch bjuds det på olika aktiviteter och gästföreläsare.

Mer tips för en billigare och mer hållbar studentmiddag hittar du här.

Maten har gruppen samlat ihop från olika livsmedelsaffärer.
– Det har varit svårt eftersom många affärer har vissa regler för svinn. Men några har varit väldigt hjälpsamma, säger Catarina Holmsten-Carizzo, som tillsammans med de andra läser en projektkurs hållbar utveckling.

Tanken med lunchen är att öka medvetenheten om hur mycket mat som går till spillo varje år. En tredjedel av all mat som produceras i världens slängs, och i Sverige "kastar" man ungefär var femte matkasse, berättar Catarina Holmsten-Carizzo.

Studenterna menar att vi slänger mat av fel anledningar.
– Ta juicen som vi har här. Den var man tvungen att slänga bara för att den placerats på fel hylla. Trots att den inte stått i kylrummet är den helt drickbar, säger Cathy Xiao Chen.
Intresset för "scraplunchen" har varit stort, och de hundra platser som gått att reservera är alla uppbokade.

Till lunchen har man också bjudit in olika gästföreläsare. Syftet är att få lunchbesökarna att fokusera på saker man kan göra för att minska svinnet.

Så vad ska man tänka på?
– Planera dina måltider. Bara för att det står ta två betala för en kan man tänka efter om man verkligen behöver en extra, säger Catarina Holmsten-Carizzo.
– Ett stort problem är även att folk har glömt bort att använda sina sinnen, säger Cathy Xiao Chen.
Sara Dahlgren håller med.
– Lita på dina sinnen. Luktar det illa eller ser maten dålig ut? Om inte är den ofta helt okej. Man kan oftast smaka utan att man mår dåligt av det.