Annons

Godkändgräns kritiseras


Regeringen vill införa en godkändgräns på högskoleprovet för att höja kvaliteten på bland annat lärarutbildningen. ”Behörighet och urval blandas ihop”, menar kritiker till förslaget.

123 studenter med resultatet 0,1 på högskoleprovet antogs till lärarutbildningen hösten 2012. Det rapporterade Dagens nyheter i slutet av mars. I dagarna skriver samma tidning att regeringen nu vill ändra antagningsreglerna till högskolan och universitet genom att införa en godkändgräns på högskoleprovet.

thinsp;Studenter som antas till en nbsp;utbildning ska ha förutsättningar att kunna fullfölja den. Det är hela vitsen med att ha förkunskapskrav, säger utbildningsminister Jan Björklund till DN.

Enligt tidningen är också Socialdemokraterna för att införa en sådan gräns. nbsp;Men alla är inte lika positiva. På sin blogg skriver Uppsala universitets rektor Eva Åkesson: ”Antagningssystemet är lappat och lagat alltför länge och alltför många gånger, och inte blir det bättre med den här typen av reformer. nbsp;Det har behövts en ordentlig genomgång sedan länge.” nbsp;

Även Sveriges förenade studentkårer ifrågasätter förslaget. Erik Pedersen, vice ordförande, tycker att man med gränsen väljer att fokusera på fel saker vilket döljer det verkliga problemet.
– Allt hänger ihop med hur antagningssystemet är konstruerat. Eftersom platser fördelas efter hur många som söker i varje urvalsgrupp uppstår ibland problematiken med låga betyg som på till exempel lärarutbildningen, säger Erik Pedersen.

Han menar att dagens system besår av flera särlösningar. Regeringens beslut innebär ytterligare en.
– Alla som blir antagna i dag har redan grundläggande behörighet. Den kunskap man har från gymnasiet ska vara tillräckligt för att ta sig vidare till högskolan.

Uppsala studentkårs vice ordförande, tillika S-studenten, Yasmin Hussein instämmer i SFS kritik. Hon väljer att även ifrågasätta artikeln som lade grunden för debatten.
– I DN:s artikel skiljer man inte tydligt på behörighet och urval. De 123 lärare som kommit in är fortfarande godkända i nbsp;90 procent av nbsp;gymnasiekurserna, har godkänt i svenska, engelska och matte och är därför behöriga till högskolan, säger Yasmin Hussein.
– I stället för att gå så hårt på något som blivit ett medialt spektakel hoppas jag att regeringen och Socialdemokraterna i stället ser till hela systemet. Om man nu vill förändra antagningssystemet bör man göra det med en reform som ser till helheten.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…