Annons
Fredrik Pettersson.
Foto: Ida Nordenhem

Kårordförande tror på lyckligt slut


Det har varit många turer i kårstatusfrågan det senaste året. Men på Uppsala studentkårs ordförande Fredrik Pettersson låter det som att det nu nått ett slut.
– Det är bra att vi kommer till punkt i en lång och utdragen diskussion, säger han till ergo.nu.

Fredrik Pettersson kommenterar tisdagens fullmäktigebeslutet, som innebär att Uppsala studentkår avsäger sig kårstatusen för teknat:
– Från och med nu tittar vi framåt och fokuserar på samverkanssamtal med de andra kårerna. Jag vet att det finns en god vilja att ta tillvara på varandras styrkor och se till studenternas bästa.
– Vi som kår har möjlighet att avsäga oss vår kårstatus. Vi har stämt av med universitetet att det går att göra så här, förklarar han.

På tisdagens möte uttryckte flera fullmäktigeledamöter från oppositionen sin oro för att man inte kommer att hinna med den omfattande omstrukturering som beslutet innebär. nbsp;Uppsala studentkårs kanslichef Casper Wahlund, som också var på plats, ville inte kommentera debatten. Däremot passade han på att ställa ett par frågor till Uppsala universitets studenter, UUS:
– Mycket går säkert att lösa snabbt. Men det finns två saker som tar längre tid. Det ena är medlemsregistret. Vi håller på att få in Rindi, som kommer in nu i oktober. Den andra frågan berör personalen. Om till exempel doktorandombudsmannen har en massa fall på teknat vid årsskiftet, ska han då lägga av med dem? Man kan inte som arbetsgivare plötsligt säga att du ska jobba åt en annan organisation, sa Casper Wahlund och påpekade att det krävs personalförhandlingar.

Fredrik Pettersson menar att samarbetsformen de fyra kårerna sinsemellan inte är något man tar fram på en dag.
– Det här beslutet förändrar kårbilden, och är något som vi behöver arbeta med i flera år framöver. Allt kommer inte att ha fallit på plats till 1 januari, precis som det inte hade gjort till 1 juli tidigare i år, säger han.
– För Uppsala studentkår handlar det om att ta tag i de frågor som är mest viktiga. Det finns ingen färdig plan utan nu måste vi sätta oss ner och diskutera för att se hur det här ska ordnas. Med det finns inget som plötsligt försvinner eller faller isär.

Vilka är de viktigaste frågorna att ta tag i nu direkt?
– Det finns flera frågor, men vilka kan jag inte säga då jag inte vill föregå diskussionen.

Den ekonomiska förlusten som det innebär att göra sig av med teknatfakulteten var också ett av de motargument som fördes fram under tisdagens fullmäktigemöte. Enligt Fredrik Pettersson är det inte Uppsala studentkårs uppgift att dela ut medel till UTN under övergången.
– Det är universitetet som delar ut medel terminsvis. Vi får för teknatfakulteten under hösten, och blir UTN kår kommer de att få pengar från och med vårterminen.

Hur kommer det här att påverka Uppsala studentkårs ekonomi?
– I och med att pengarna kommer att fördelas annorlunda är det vissa funktioner som sköts centralt, som vi kårer måste diskutera hur vi ska finansiera. Men det är inga funktioner som kommer att plockas bort bara så där.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…