Foto: Sara KlassonEn kickoff för Feministiskt initiativs valrörelse. Så beskrev Gudrun Schyman onsdagens föreläsning.

Schyman fiskade röster

Med en blandning av humor och allvar talade Gudrun Schyman för en överfylld hörsal på Ekonomikum på onsdagen. Temat var Sexism i vardagen, men mycket kom att handla om varför hon tycker man ska rösta på Feministiskt initiativ.

Foto: Sara KlassonFylld sal.

TALESPERSON

Gudrun Schyman är sedan april 2013 talesperson för Feministiskt initativ, ett uppdrag hon även hade 2005-2011.

Föreläsningen anordnas av F! Studenter och F! Uppsala som en del i höstkampanj med syfte att där de bjuder in till olika evenemang med gemensamt syfte att belysa och diskutera den sexism vi utsätts för i vardagen. 

Relaterade artiklar

Ser framåt. "I riksdagen är jag övertygad om att vi kommer bli inröstade." Ergo har träffat Gudrun Schyman.

Applåderna ljuder varma i omgångar under föreläsningen som Gudrun Schyman säger är en kickoff för Feministiskt initiativs valrörelse. Under parollen ”ut med rasisterna, in med feministerna” är målet att ta sig in i riksdagen och bemöta argument från Sverigedemokraterna som andra partier undviker. 

– SD:s väljare är personer som tidigare har röstat på andra etablerade partier, huvudsakligen Socialdemokraterna och Moderaterna som är de två största riksdagspartierna. Därför blir man från de partierna mycket försiktiga i sin kritik av SD för att inte förlora ytterligare väljare.

Den försiktigheten behöver inte Feministiskt Initiativ ta hänsyn till. 
– Vi har inga väljare att förlora. Vi har bara väljare att vinna, säger hon med glimten i ögat.
– Och just därför kan vi våga föra fram vår kritik. 

Gudrun Schyman kritiserar myten om att jämställdhetsarbetet i Sverige är klart – något som statistiken visar svart på vitt att den inte är, varken när det gäller lika löner, fördelning av maktpositioner och hemarbete, eller mäns våld mot kvinnor. 

De flesta partier är rörande överens om att jämställdhetsfrågan är viktig, påpekar hon. Detta blir emellertid ett problem när frågor som politiker tycker lika i ger sken av inte behöva debatteras.
– När det kommer till frågan om jämställdhet tillåts politiker svamla och mumla om hur svårt det är och hur lång tid det kommer ta att uppnå, säger Gudrun Schyman.

Debatteras det däremot om arbetslösheten – som hon ser som ett än mer komplext och svårlöst problem – så drar sig ingen partiledare för att börja tala om hur just deras ekonomiska politik ska leda till fler jobb redan inom ett år. 

Slutligen uppmanar hon publiken att ta sitt demokratiska medborgarskap på allvar.
– Att rösta utifrån hur många hundralappar man får tillbaka i plånboken är att reducera sig som människa. Istället för att fastna i valet mellan två olika finansministrar måste vi våga rösta för framtiden.