Annons

Säkerhetsrisk – UF ställer in föreläsning


Onödigt att ställa in föreläsningen, tycker Tobias Hübinette, vars säkerhet Utrikespolitiska föreningen inte tycker sig kunna garantera.

Utrikespolitiska föreningens föreläsning med Tobias Hübinett ställs in då arrangörerna kommit fram till att de inte kan garantera säkerheten vid evenemanget.

Enligt Fredrik Elisson i utrikespolitiska föreningens programgrupp handlar det inte om inkomna hot- eller hatmail. Men när de tillsammans satte sig ner och tittade på det material de kunde hitta om Tobias Hübinette kom de fram till att riskerna var för stora.
– Det är en kontroversiell fråga och i viss mån en kontroversiell person, säger Fredrik Elisson och fortsätter:
– Det finns starka, för att inte säga extrema, åsikter mot honom.

Säkerhetsbedömningen gjordes alltför sent, konstaterar Fredrik Elisson. Den personal som därför skulle ha behövts fanns det inte pengar till.
– Det var ingenting vi hade budgeterat för.

Universitetet, som UF ska ha fört en dialog med, håller med om bedömningen, enligt Fredrik Elisson.

”Jättetråkigt och onödigt”, kommenterar Tobias Hübinette den inställda föreläsningen. Under onsdagen har han föreläst i Umeå, utan säkerhetspådrag och utan att känna sig hotad. Själv menar han att det inte skulle ha behövts någon förstärkt säkerhet till UF-föreläsningen, och blev förvånad över att frågan alls kom upp.
– Jag hade inte tänkt mig någon extra bevakning. Jag föreläser ofta och det händer väldigt sällan att det kommer dig någon högerextremist. Men om det gör det så har han eller hon också rätt att ta del av folkbildningen.

Det är enligt Utrikespolitiska föreningen inte uteslutet att Tobias Hübinette istället kan komma att bjudas in vid ett senare tillfälle när säkerheten kan planeras bättre i förväg. 14 oktober gästar han även queerseminariet vid Uppsala universitet.


Annons

Annons

FORSKAR OM VITHET

Tobias Hübinette är forskare vid Mångkulturellt centrum vid Södertörns högskola, inom bland annat kritisk ras- och vithetsforskning. Han är doktor i koreanologi och docent i interkulturell pedagogik. År 2002 uppmärksammades Hübinette för sin bok Den svenska nationalsocialismen – medlemmar och sympatisörer 1931–45 där han listade 28 000 svenskar som nazistsympatisörer före och under andra världskriget. Boken fick kritik bland annat för att den listat personer som fortfarande levde.

Tobias Hübinette har även en bakgrund som politiskt aktiv anarkist och syndikalist, inom Antifascistisk aktion i Uppsala och har varit medarbetare på tidskriften Expo i mitten av 1990-talet. Han har i sitt politiska engagemang fällts för ofredande och förtal vid Uppsala tingsrätt.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…