Annons

Förvånad över UF-beslut


Utrikespolitiska föreningen ställde in eftersom de ansåg att säkerheten inte kunde garanteras. Men på queerseminariet senare i oktober förväntas Tobias Hübinette medverka.
– Hübinette föreläser mycket runt om i landet och vi har inte sett någon anledning till att han inte skulle kunna vara med, säger en av arrangörerna.

”Kan man skämta om allt?”. Det är en av frågorna som Tobias Hübinette ska diskutera 14 oktober på seminariet som hålls på Engelska parken.

Moa Holmqvist, en av de ansvariga, blev förvånad när hon fick höra att Utrikespolitiska föreningen valt att ställa in sin föreläsning av säkerhetskäl.
– Hübinette föreläser mycket runt om i landet och vi har inte nbsp;sett någon anledning till att han inte skulle kunna vara med. nbsp;Nu vet vi inte vad som legat till grund för UF:s beslut. Men så vitt vi känner till kommer han att medverka hos oss, säger hon.

Utrikespolitiska föreningens föreläsning gick under titeln ”Att återinföra rasbegreppet i Sverige”. Moa Holmqvist menar att deras panelsamtal skiljer sig från UF:s.
– Det här är ett samtal med temat humor där vi bjudit in folk som skrivit eller pratat om ämnet. Det är av den anledningen Hübinette är inbjuden, och vi har inte sett det som något konstigt.

Enligt Uppsala universitets säkerhetschef Christina Boman är ämnet är en av sakerna arrangörerna måste ta hänsyn till när man gör en riskanalys inför evenemanget.
– Är det ett ämne som sticker ut och kan dra till sig människor som tycker annorlunda måste man ta med det i analysen. Det här seminariets tema, kan man konstatera, är inte samma som den föreläsning som ställdes in.

Den som vill anordna föreläsningar i universitetets lokaler ska alltid göra en bedömning av vad för föreläsare man bjuder in och om det finns något kring denna som universitetet bör känna till. nbsp;Behövs det bevakning kan man söka pengar hos rektor, något som Utrikespolitiska föreningen inte hann göra eftersom de kommit igång för sent med sin bedömning, konstaterar Christina Boman.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…