Annons

Ställer in i protest


Då ställde arrangörerna in eftersom de inte kunde garantera hans säkerhet. Nu avböjer forskaren Tobias Hübinette själv från att delta i queerseminariet, som skulle hållas på Engelska parken, i protest mot vad han upplever som en punktmarkering.

Efter att ha fått reda på att vakter kommer att cirkulera på Engelska parken under queerseminariet har Tobias Hübinette beslutat sig för att ställa in, dagarna innan evenemanget skulle äga rum.

Ska vi tolka det här som att du ställer in i protest?
– Ja, så blir det ju. Och i och med det ställs hela seminariet in.

I uppgifter nbsp;Ergo tagit del av finns det en koppling mellan den inställda UF-föreläsningen och bevakningen av seminariet. Fler väktare än normalt ska ha kallats in. Detta är också vad Tobias Hübinette fått höra och det är på grund av vad han alltså uppfattar som en punktmarkering mot honom han ställer in sin medverkan.
– Det är rent absurt det här. Det har aldrig hänt att det behövts vakter förut.

Hur det ligger till nbsp;med vakterna – om de satts in särskilt för Tobias Hübinettes medverkan eller inte – får Ergo olika besked om. På fredagen säger Uppsala universitets säkerhetschef Christina Boman till Ergo att intendenten på Engelska parken beslutat om bevakningsgraden.
– Det är ingenting ovanligt. Vi har så pass stora värden i lokalerna. När det är sådana här flöden av människor anlitar vi Securitasväktare, säger hon.

Det är endast ett trettiotal personer anmälda till evenemanget. Men det är alltså inte så att extra vakter satts in på grund av Tobias Hübinette?
– Nej nej, så har det inte varit någon gång, säger Christina Boman, som påpekar att saken blåsts upp oproportionerligt mycket. nbsp;

Intendenten nbsp;på Engelska parken, Fredrik Blomqvist, menar att vakterna som planeras cirkulera inte alls är avsedda för Tobias Hübinette specifikt, eller ens för queerseminariet.
– Vakter ingår som en naturlig del av verksamheten, säger han.

Så ni har inte tittat på queerseminariets paneldeltagare specifikt?
– Vi har tittat på kvällens verksamhet som helhet. Det pågår mer än bara queerseminariet ikväll.

Men själva personerna måste tas i beaktning när ni beslutar?
– Vi gör alltid sådana här bedömningar om hur många väktare som behövs, och dem kan jag inte dela med mig av.

Att säkerhetspersonalen nbsp;skulle finnas där som en ren rutinåtgärd tycker Tobias Hübinette låter osannolikt, särskilt med den inställda UF-föreläsningen i åtanke. nbsp;Men om det uppfattats så kan intendenturen inte ta ansvar för det, menar Fredrik Blomqvist.
– Det är tråkigt om det gjort det. Men det jag kan ta ansvar för är säkerheten för all verksamhet på Engelska parken, säger han.

Från queerseminariets sida nbsp;vill man inte uttala sig om saken. Den medlem i arrangörsgruppen Ergo pratar med berättar att de ska träffas på måndagskvällen och att de inte kan kommentera händelserna dessförinnan.


Annons

Annons

TIDIGARE ARTIKLAR

2/10-2012 nbsp;Säkerhetsrisk – UF ställer in föreläsning

3/10-2013 nbsp;Förvånad över UF-beslut

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…