Lobbyisten Claes Nordmark har inte bara varit engagerad i Utrikespolitiska föreningen och Uppsala studentkår. År 2004 skrev han ett reportage om den politiska situationen i Turkiet.

"Tobak går fetbort"

Lobbyverksamhet behöver inte vara något dåligt. Men vapen och cigaretter går ”fetbort” för lobbyisten, tillika tidigare kåraktive Claes Nordmark. I dag gästföreläser han på Ekonomikum på temat ”Så påverkar du politiska beslut".

PÅ EKONOMIKUM

Föreläsningen "Så påverkar du politiska beslut" hålls i hörsal 2 på Ekonomikum, klockan 16-17.

Med mindre än ett år kvar till riksdagsvalet bjuder Uppsala Medievetarförening in Claes Nordmark för att föreläsa om hur man som organisation, företag eller privatperson kan påverka politiker genom lobbying och opinionsbildande. 

Föreläsaren har själv pluggat i Uppsala där han läste politisk magister.
– Det är alltid roligt att komma tillbaka. Man vet att det kommer att ställas kluriga frågor och att det blir en bra diskussion, säger Claes Nordmark.

Under sin tid i Uppsala var han ordförande för Utrikespolitiska föreningen, och även ledamot i Uppsala studentkårs styrelse.

Lärde du dig något från arbetet i kåren som du har användning för i ditt nuvarande yrke?
– Ja, jag lärde mig väldigt mycket. Dels genom arbetet i kårstyrelsen och fullmäktige och hur man får det att fungera i ett demokratiskt system. Det kanske inte handlade om livsavgörande beslut, men kåren var en väldigt bra träning, framför allt som statsvetare.

Kontakter knutna genom kåren är också något han fått användning för.
– Jag springer fortfarande på människor i olika sammanhang som varit kåraktiva, säger Claes Nordmark.

Efter studierna har han arbetat för Socialdemokraterna. Bland annat som politisk sekreterare i riksdagen, och biträdande internationell sekreterare i partistyrelsen. I valet 2010 var han kommunikationschef för partiet i Stockholms län. Efter valet kände han att det var dags för en paus i politiken, och det var då han fick möjlighet att hoppa på ett jobb på pr-byrån Westander i Stockholm.

Lobbyism får en att tänka på vapenindustrin och cigarettlobbying. Bör det ha en dålig klang eller kan det vara något bra?
– Lobbyism är egentligen ingenting konstigt utan något som människor och företag har gjort så länge politiken funnits. Om man inte fick lobba för sin sak skulle politiker sitta ensamma på sina kammare och försöka komma på saker själv.

Han menar att det är skillnad på öppen och dold lobbying. På byrån där han arbetar har de som regel att alltid säga vem man är, vilken byrå man kommer från och vilken organisation eller företag man representerar. Avsändaren ska vara tydliig.
– Öppen lobbying när man står för sitt budskap tror jag kan bidra till samhällsutvecklingen. Det kan vara att man förser politiker med underlag och undersökningar, men på ett öppet sätt.

Men det finns saker han aldrig skulle kunna tänka sig att lobba för.
– Jag är son till en gympalärare så tobak går fetbort. Även om jag äter godis och dricker alkohol så skulle jag inte kunna lobba för det, säger han.
– På vår byrå väljer vi att bara arbeta med sådant vi tror vi kan göra något bra med. Alla som har med till exempel tobak och vapen att göra kan gå till någon annan.

Så hur påverkar man politiska beslut? Enligt Claes Nordmark handlar det i slutändan om att politikerna ska kunna lita på dig.
– Var öppen, trovärdig och tydlig.