Annons
Från universitetet till Costa Rica. Anna Gredander tar med sig cykeln över Atlanten. Men först ska den in på reparation.
Foto: Jakob Meijer

Hon tävlar i multisport-VM


Hon har vunnit Akademiska rodden och tidigare cyklat från Malmö till Paris. Nu byter studenten Anna Gredander Uppsalas gråa gator mot Costa Ricas djungel. I veckan medverkar hon i multisport-VM, som medlem i Europas enda damlag.

Med start i norra Costa Rica, genom regnskogen, upp på 4 000 meters höjd, från kust till kust, längs med stränderna ner mot Panama. Så beskriver beteendevetarstudenten Anna Gredander den 800 kilometer långa sträcka som hon och hennes lagkamrater ska färdas under i multisport-VM. nbsp;Med lite mat och knappt någon tid för sömn ska de ta sig fram genom att springa, paddla, cykla och klättra. Och allt ska ske på max tio dagar. Det låter som ett riktigt äventyr. Och ett extremt sådant. Men så är också Anna Gredander van att kasta sig från det ena äventyret till det andra.
– Jag är väldigt spontan och älskar utmaningar, säger Anna Gredander när Ergo träffar henne några dagar innan avresan till Centralamerika.
– Jag tycker om kontraster, och att gå från en sak till en annan. Jag vill testa mig själv och se hur långt mitt spann är. Och då tänker jag inte bara fysiskt utan även mentalt.

Det var genom en kompis som Anna Gredander fick höra talas om att det fanns en plats ledig till multisport-VM. Med bara ett par månader kvar till avresa valde en medlem i ett av Sveriges fyra lag att hoppa av. Anna, en av femton sökande, blev uttagen. Till skillnad från lagkamraterna har hon bara haft en månad att förbereda sig.
– Det har varit otroligt mycket jobb. Med sponsorsök, träning och planering. Bara att man pluggat samtidigt och att man ska få det att gå ihop med studierna har varit extremt i sig, säger hon.

Anna Gredander må vara nybörjare när det kommer till multisport. Men idrottat har hon gjort i hela sitt liv. Fram till för bara några år sedan tävlade hon i längdskidor på elitnivå. Hon har också åkt Vasaloppet där hon placerat sig bland de 60 främsta. I våras vann hon Akademiska rodden och några månader senare cyklade hon från Malmö till Paris i en välgörenhetskampanj för Barncancerfonden. Så grundträningen finns där.
– Det är häftigt att få en sådan här möjlighet och utmaning, och dessutom med bara en månads förberedelse, säger Anna som är inställd på att det som väntar kommer vara något av de mest krävande hon gjort.

Med 8 kilo tunga ryggsäckar ska hon ta sig de 800 kilometerna genom Costa Rica. Laget räknar med att genomföra sträckan på nio dagar - de snabbaste lagen beräknas göra det på 120 timmar.
– Det kommer att bli extremt med jättelite sömn och lite mat. Man måste hela tiden vara i rörelse, stannar man är det svårt att komma igång igen, säger Anna Gredander.

Hon förklarar att deltagarna ständigt ligger på gränsen till vad kroppen klarar av. Också deras sociala egenskaper kommer att sättas på prov.
Tror du att du får användning av det du har läst i beteendevetenskap?
– Njae. Jag tror jag har mer nytta av livet i stort. Men är det någon gång man kommer att upptäcka nya sidor av sig själv, bra som dåliga, är det nu.

Uppåt 70 lag deltar i VM. Sverige representeras av fyra. Däribland Annas, vilket är Europas enda damlag. Reglerna säger att varje lag måste ha minst en kvinnlig medlem. Men de lag som endast består av tjejer går att räkna på en hand. nbsp;Anna Gredander menar att det finns flera anledningar till att tjejlagen är så få. Den avgörande faktorn är det ekonomiska. En stor del av förberedelserna har gått åt till att ragga sponsorer för att laget ska kunna genomföra tävlingen. Ändå beräknar Anna att hon, som det ser ut i dagsläget, måste lägga ut runt 15 000 kronor själv på resa och utrustning.
– För de kvinnliga lagen är det svårt att hitta finansiärer och sponsorer. Och så är det med damidrott i stort. Det är inte lika uppmärksammat som herridrott, tyvärr.

Efter en månads förberedelser går resan på måndagen till Costa Rica. Och på fredag drar tävlingen igång.
Vad i tävlingen är du mest nervös för?
– Costa Rica har ju ett väldigt rikt djurliv med ormar, insekter och spindlar. Men även om jag inte är så särskilt förtjust i spindlar är jag nog mer orolig för fysiska reaktioner jag inte varit med om tidigare.
Anna Gredander, som förfrusit sig när hon övernattat i en snöbivack på de jämtländska fjällen och drabbats av höjdsjuka när hon befunnit sig på topptur i Chile, konstaterar återigen:
– Det kommer att bli extremt.


Annons

Annons

38 TILL 5 GRADER

Multisport-VM går av stapeln i Costa Rica, med start 29 november. Sporten beskrivs som ett äventyrsrace där de tävlande ska ta sig 800 kilometer. Tävlingen bjuder på allt från havskajakpaddling till trekking i djungeln. Lagen tilldelas olika koordinater de ska ta sig till. Vägen bestämmer de själva. Bryter en deltagarna tvingas hela laget bryta.

Förutom spindlar och ormar väntar varma dagar (38 grader) och kalla nätter (5 grader).

Följ Anna och hennes lag på adventureofsweden.se och på deras facebooksida.

PERSONLIGT

Anna Gredander
Ålder: 24 år
Bor: Korridor i Uppsala
Pluggar: Beteendevetenskap. Till våren är hon klar.
Bakgrund: Från Östersund. Tävlat i längdskidåkning på elitnivå. I våras vann hon Akademiska rodden, också då var hon nybörjare.

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…