Annons
När Heidi flyttade in i lägenheten i slutet på sommaren såg det ut så här....
Foto: Privat

Polisanmälde hyresvärd för bedrägeri


Doktoranden Heidi betalade 30 000 kronor i förskott till en person som hyrde ut en lägenhet full av skräp.

Heidi, som doktorerar på Uppsala universitet, bodde i Tyskland när hon letade boende i Uppsala i somras. På Blocket föll hon för en lägenhet som låg centralt och nära hennes arbetsplats. Det var en större hyresrätt och mannen bakom annonsen ville hyra ut två rum.
– På bilderna såg det fräscht och bra ut, säger Heidi.

Efter mejlkontakt med mannen reste hon i juli till Sverige och Uppsala för att titta på lägenheten och skriva kontrakt. Tvärt emot vad bilden i annonsen visade var det väldigt rörigt i rummen: flyttlådor och bråte nbsp; belamrade väggar och golv. Hyresvärden sa att allt skulle vara borta innan inflyttningsdatumet, berättar Heidi.
– Men han krävde sex månadshyror i förskott. nbsp; Annars sa han att han inte skulle ha råd att anlita någon som kunde städa bort allt. Han sa också att han behövde pengarna för att måla om.

Heidi betalade fyra hyror, 30 000 kronor sammanlagt, till mannen.
– Jag hade bråttom att få tag i boende och det fanns inga andra alternativ för mig och min dotter.
De övriga två hyrorna bestämde hon sig för att avvakta med till hon flyttat in i lägenheten.

När Heidi så i slutet på augusti befann sig i bil på motorvägen med både flyttsläp och dotter, ringde hyresvärden till hennes mobil.
– Han sa åt mig att stanna bilen och genast föra över de resterande hyrorna. Tonen var obehaglig, säger Heidi, som höll fast vid att hon tänkte betala vid ankomst.

Väl framme i staden hon skulle börja arbeta i fem dagar senare, visade det sig att mannen inte alls städat ut bråtet.
– Det var skräp precis överallt Återigen sa han att han behövde de andra två hyrorna för att få bort sakerna, säger Heidi.
– Jag blev helt förtvivlad. Var skulle jag ta vägen med min dotter?

Mannen hade dessutom lämnat kvar tre möbler i de två rum som Heidi skulle bo i – trots att det ska ha stått ”omöblerat” i kontraktet.
– Det fanns inte en chans att vi skulle få plats med våra egna saker när det var tre otympliga möbler i vägen.
Hon försökte själv flytta undan möblerna för att kunna skapa sig ett hem, som hon säger.
– Men då blev han vansinnig och skrek att jag skulle låta bli.

Hon ringde till Uppsala studentkår och fick rådet att inte betala mer i förskott. Två nätter sov sedan Heidi och hennes dotter i lägenheten.
– Men sedan kände jag att detta finner jag mig inte i. Det hade blivit så pass obehagligt.

Heidi och dottern flyttade ut – till en tillfällig lägenhet i Tierp.
– Jag skrev ett mejl till mannen och förklarade att jag inte tyckte att han hållit vad han lovat. Pengarna krävde jag tillbaka.
Men något svar fick hon inte.

Snart kom Heidi i kontakt med två andra personer som också nappat på mannens annons, och som liksom hon själv betalat hyror i förskott.
– Det är inget tvivel om att det är bedrägeri han håller på med, säger Heidi, som polisanmälde hyresvärden för bedrägeri i höstas, tillsammans med en av de andra drabbade.
nbsp;

Kommer du att få tillbaka pengarna du betalade i förskott?
– Jag ska ta honom till tingsrätt för att få tillbaka dem. Eller få honom vräkt. Det är inte rätt att han ska hålla på att hyra ut och lura folk.

Hur bor du och din dotter idag?
– Jag har köpt ett litet hus utanför Uppsala.

Heidi heter egentligen någonting annat.

nbsp;

ANSER SIG OSKYLDIG

Uppsalatidningen har tidigare lyckats få tag i den polisanmälda hyresvärden. Till tidningen säger han sig vara oskyldig till anklagelserna om bedrägeri, och menar att ”tjejerna kokat ihop någonting”. nbsp; När han får frågan varför han inte städat ur lägenheten, säger han bland annat att han lånat sig fram sedan 2007, och att de 30 000 kronorna behövdes till att betala av gamla skulder. På frågan varför han inte betalar tillbaka förskottspengarna, säger han: ”Varför skulle hon gå före personer som väntat på pengar från mig sedan 2008? Det är hon som inte har skött avtalet med mig”.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…