Annons

Så skyddar du dig mot oseriösa uthyrare


Hur undviker man att bli lurad när ett byte på andrahandsmarknaden är det som står till buds för nya studenter? Ergo har pratat tryggt hyrande med två insatta: Stella Papasotiriou, Uppsala studentkårs bostadsansvariga, och Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket.

Stella Papasotiriou, bostadsansvarig på Uppsala studentkår

Läs på Se till att du vet om dina egna och hyresvärdens rättigheter och skyldigheter.
Det är tumregeln för att undvika att hamna i oseriösa uthyrares klor, enligt Stella Papasotiriou.
– Då kan du lätt se att det inte är helt normalt att ge flera tiotusentals kronor i förskott till hyresvärden, säger hon.
– Samtidigt är det inte olagligt att kräva en deposition, men du måste veta vad som anses rimligt. Hyresvärden har inte automatiskt rätt, ibland är den dåligt påläst, fortsätter Stella Papasotiriou.

För att få reda på sina rättigheter tipsar hon om kårens bostadsportal.
– Det finns flera sajter som samlar nyttig information om rättigheter och skyldigheter. Studetboet.se är en av dem.

Använd bara bostadssajter du litar på när du söker bostad, betonar Stella Papasotiriou.
Om en annons på nätet saknar tydlig avsändare – hur gör man då?

– Här blir det viktigt att ha is i magen. Det är klart att det är panikläge eftersom det är bostadsbrist. Men känns avsändaren konstig eller osäker så vill jag ändå ge rådet att hellre missa en bostadsmöjlighet, än att hamna i en obehaglig situation.

Hur jobbar ni för att minska risken för oseriösa annonsörer på studentboet.se?

– Vi kontrollerar att personnummer, namn och adress stämmer överens med folkbokföringen och att det som skrivs i annonsen inte strider mot lagen. Sedan tillhandahåller vi information om rättigheter och skyldigheter för både hyresvärdar och hyresgäster så att man ska få kompetens att klara sig undan bedrägerier eller andra konstigheter. nbsp;

Vilket ansvar har studenten själv för att inte låta sig luras av oseriösa uthyrare?
– Du har ett ansvar för dig själv. Men jag vill inte säga att man har ett ansvar generellt, för jag anser att studenterna är i en väldigt utsatt situation när de söker bostad i andra hand, säger Stella Papasotitiou och påpekar att maktobalansen mellan uthyrare och den som hyr är konstant.
nbsp;
Våga fråga är Stella Papasotirious andra tumregel för studenter som letar bostad.
– Fråga, fråga fråga Till kårens bostadsansvariga kan studenter ringa, mejla eller komma på besök.

Hon fortsätter:
– Vi kan hjälpa till ganska långt. Vi har avtal med hyresgästföreningen för att få använda deras jurister ifall en student hamnar i konflikt med sin hyresvärd. Vi hjälper också till att hänvisa till olika instanser, om det skulle bli aktuellt. nbsp;

Kan studenter känna sig trygga med att hyra bostad via kårens bostadsportal?
– Vi gör allt möjligt för att kontrollera våra annonser innan vi lägger ut dem, men det är klart att ibland begås misstag från vår sida också. Det gäller alltså att vara uppmärksam. Men så vitt jag vet tillhandahåller vi Uppsalas tryggaste bostadsportal i dagsläget.


Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket, med 20 års erfarenhet av polisyrket

Det finns ingen seriös uthyrare som hyr ut sitt hem till någon den aldrig träffat, enligt Thomas Bäcker.
– Så se alltid till att titta på lägenheten irl innan du skriver på något kontrakt. Det är jätteviktigt. Och ta gärna med en kompis när du ska se hur boendet ser ut – fyra ögon ser mer än två.

Det är i studentstäder som Uppsala som bostadsbedragarna på Blocket varit mest aktuella, i synnerhet vid terminsstarter, enligt Thomas Bäcker. Men i samband med att annonssajten uppdaterade sina villkor för andrahandsuthyrning förra året har man gjort det svårare för oseriösa uthyrare.
– Vi har infört ett tvingande krav där annonsören förbinder sig till att inte begära förskottshyra innan hyresgästen fått se lägenheten, säger Thomas Bäcker, och poängterar att de oseriösa annonsörerna blivit färre sedan dess.

Alla annonser granskas innan de publiceras, bland annat kontrolleras att det uppgivna telefonnumret finns registrerat, berättar han.

Tycker du det ändå är nödvändigt att studenten ”googlar” namnet på annonsören, eller på andra sätt försöker kolla upp om personen i fråga verkar seriös?
– Omdömen på facebook och liknande är lätta att manipulera. Jag tror på att träffas på riktigt. nbsp; Är det Nisse Hult som står på annonsen, hans namn som står på dörren och på hans legitimation, då bör det rimligtvis vara Nisse Hult.
nbsp;

Så du tycker man ska be att få se hyresvärdens legitimation?
– Ja, så man vet att det är rätt person man har att göra med. Det är tryggt för både hyresgäst och hyresvärd.

Vad som sägs mellan annonsören och den potentiella hyresgästen på telefon går förstås inte att kontrollera, betonar Thomas Bäcker, och förklarar vad som kännetecknar en oseriös uthyrare:
– Personen säger att du ska sätta in pengar på ett konto. Den kan också säga att den befinner sig utomlands eller på annan ort och därför inte har möjlighet att visa lägenheten. Men allt sådant är bara nys.

Vad har ni för ansvar om en student blir utsatt för en bostadsbedragare på er sajt?
– Vi uppmanar personen att omgående göra en polisanmälan. Vi har tät kontakt med polisen och kan lämna ut sparade uppgifter om annonsören när polisen ber om det.
nbsp;

Kan studenter känna sig trygga med att hyra bostad på er sajt?
– Ja. Med de förändringar vi gjort har det blivit ännu tryggare. nbsp; nbsp;


Annons

Annons

RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER

I princip bör andrahandshyresgästen betala samma hyra som förstahandshyresgästen, förutsatt att den hyran motsvarar lägenhetens bruksvärde. För en fullt möblerad lägenhet bör förstahandshyresgästen kunna få göra ett påslag om högst tio procent av månadshyran.

Du har rätt till minst tre månaders uppsägningstid, oavsett vad som står i ditt avtal, om du hyr i andra hand eller om du är inneboende.

Hyresvärden är skyldig att se till att lägenheten är i fullt brukbart skick när du flyttar in.

Vid inflytt ska du be att få en kopia av besiktningsprotokollet efter tidigare hyresgästs avflyttning och kontrollera att alla skador är antecknade. Meddela hyresvärden om en skada inte finns med i protokollet – så att du inte riskerar att få stå för kostnader som egentligen ska betalas av den som flyttar ut.

Källa: utdrag av information från studentboet.se

HYR-TRYGGT-TIPS

• nbsp; Betala aldrig innan du sett lägenheten och kontrakt är skrivet.
• nbsp; Dubbelkolla att det är personen du hyr av som står på kontraktet.
• nbsp; Se till att uthyraren har fått ett skriftligt godkännande för andrahandsuthyrning från sin hyresvärd eller bostadsrättsförening.
• nbsp; Om uthyraren befinner sig utomlands och vill ha förskott, avbryt, anmäl till Blocket.

Tipsen ovan finns numera även på engelska – efter uppmaningar till sajten från landets studentkårer.

Källa: Blocket

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…