Foto: Hanna Ullman/arkivEva Åkesson har studenternas stöd.

"Studenternas stöd värmer i hjärtat"

Vice rektorerna kräver hennes avgång. Men studentkårerna ger rektor Eva Åkesson sitt stöd. ”Blir både glad och stolt. Det värmer i hjärtat”, säger hon till Ergo.

Relaterade artiklar

Misstroende. Vice rektorerna vid Uppsala universitetet är starkt kritiska mot rektor Eva Åkesson och kräver hennes avgång. Studentkårerna har dock fortsatt förtroende.

En skrivelse, undertecknad vice rektorerna, samt dekaner från flera fakulteter vid universitetet, har lämnats in till universitetsstyrelsen med krav om rektors avgång.

När Ergo ringer upp vice rektor Margaretha Fahlgren bekräftar hon detta. Hon menar att det är svårt att ge en samlad bild av kritiken.
– Det handlar om att vi har olika syn på ledning och styrning av universitetet, samt personliga egenskaper och lämplighet, säger hon.

Ergo har även varit i kontakt med rektor Eva Åkesson. Hon berättar att hon fått ta del av kritiken i slutet av förra året.

Vad säger du om det som framförts under dagen?
– Man ska lyssna på kritiken och ta den på största allvar. Första gången jag fick höra det här var i december. Sedan dess har jag jobbat på att hitta konstruktiva lösningar.

Studentkårerna i Uppsala, samt doktorandnämnden, har gått ut med att de har förtroende för dig. Hur ser du på det?
– Jag blir både glad och stolt över att ha Uppsalastudenternas stöd. Det värmer i hjärtat. Redan i mitt programtal talade jag om att studenterna är framtiden. Just studentfrågor har alltid varit viktiga för mig, säger Eva Åkesson.