Annons

Upphovsrätt i klassrummet


Får jag banda eller filma en föreläsning? Är det okej att dela upphovsrättskyddat material på facebook? Ergo pratar paragrafer med universitetsjuristen Johan Asker.

Går det att förbjuda?”. Universitetsjuristen Johan Asker har det senaste året fått flera frågor från lärare som undrar hur de ska ställa sig till studenter som vill banda föreläsningen. Några antagna riktlinjer om detta har inte Uppsala universitet. Och i dagsläget finns inga planer på att införa några – trots att det gjorts på andra lärosäten, Linköpings universitet, till exempel.
– Från juridiska avdelningen säger vi att inspelning, oavsett om man bandar ljud eller filmar, i grund och botten är en ordningsfråga.

Det innebär att utgångspunkten är att inspelning inte är tillåten – eftersom det kan ses som ordningsstörande och ha negativa effekter på undervisningen.
– Men det är ett förbud som den undervisande läraren kan häva, säger Johan Asker, och tillägger att universiteten som infört specifika riktlinjer gjort samma bedömning: läraren bestämmer om studenten tillåts spela in eller inte.

Inte tillåten är dock inte det samma som olaglig. Ur ett upphovsrättsligt perspektiv är det inte olagligt att spela in människor utan att fråga:
– Det är normalt inget brott att spela in någon annans verk, vilket föreläsningen betraktas som enligt termologin, säger Johan Asker, som vill betona att frågeställningen har flera lager. Bland annat ett moraliskt.
– Det är hyfs att fråga om lov innan man spelar in en föreläsning. På samma sätt är det hyfs att avstå från det, om någon inte känner sig bekväm med att bli inspelad.

Man bör också ha i åtanke att vissa studenter har skyddade personuppgifter, nbsp; menar Johan Asker.
– Personer i klassrummet kan ha väldigt goda och legitima skäl för att inte finnas med på en film, till exempel. Det måste man ha respekt för.

Över till papper. Vad gäller vid kopiering av upphovsrättsskyddad kurslitteratur?
– Det beror på syftet med kopieringen. Alla får kopiera för privat bruk enligt paragraf 12 i upphovsrättslagen. Privat bruk betyder att det ska vara för din egen privata användning och det gäller en eller ett fåtal kopior.

Det som är intressant i den här frågan, säger Johan Asker, är att det på svenska lärosäten finns något som kallas för kopieringsavtalet. Det är ett avtal mellan lärosätena – som betalar pengar för detta – och en upphovsrättsorganisation.
– Det här har under väldigt många år gjort det möjligt för lärare att kopiera ur böcker och dela ut till studenter på exempelvis seminarier.

Genom kopieringsavtalet är det således tillåtet för lärare att nbsp; i sin undervisning kopiera upphovsrättskyddat material. Men det ska ske i enlighet med något som kallas 15/15-regeln och som regleras i avtalet. Regeln innebär att läraren får kopiera max 15 procent av antalet sidor i en skrift, dock inte mer än 15 sidor. Sedan årsskiftet gäller ett nytt, uppdaterat kopieringsavtal som förutom att utöka möjligheten att kopiera och dela digitalt, också inkluderar studenterna. Tidigare saknade studenterna egen rätt att kopiera i annan mån än vad upphovsrättslagen medger.
– Men sedan 1 januari har studenterna enligt avtalet rätt att kopiera för sin egen undervisning, enligt 15/15-regeln, säger Johan Asker, och fortsätter:
– Numera gör avtalet heller inte skillnad på om det är fysiskt eller elektroniskt. Du får ladda ner digitalt material som gjorts offentligt, exempelvis tidskrifter, enligt samma regel. nbsp;

Men vad menas egentligen med att studenter får ”kopiera för sin egen undervisning?”
– Som alltid när det kommer nya regelverk, avtal eller lagstiftningar tar det ett tag innan begreppen sätter sig. Direktiven jag kan ge är att så länge det gynnar dina studier får du kopiera ur vilken bok som helst, och ladda ner sådant studiematerial som gjorts offentligt, enligt 15/15 regeln.

Hur fungerar det med delning: Är det okej att kopiera kurslitteratur och dela ut papperskopior, eller scanna in material, göra pdf:er och lägga upp på klassens facebook-grupp?
– Jag tycker det är givet att avtalet tillåter dig kopiera sidor till kursarna i, exempelvis, din basgrupp. Ni ska ju lösa en uppgift tillsammans. Grundregeln återigen: det måste gynna ditt eget lärande.
Han fortsätter:
– Om facebookgruppen är sluten och inte öppen för allmänheten kan det vara okej att dela material där. Det är osäkert, men i vart fall bör det gå att dela materialet inom motsvarande grupper i universitets slutna nätverk.

Kopieringsavtalet gör det alltså möjligt att dela material på slutna nätverk. Däremot är det inte tillåtet enligt vare sig kopieringsavtalet eller upphovsrättslagen att dela skyddat material på en öppen plattform – exempelvis en digital pdf på någons ”vanliga” facebook-flöde.
– Nej, för då har du gått utanför att det ska vara i undervisningssyfte och att det ska vara ett nätverk som endast läraren och studenterna har tillgång till. Det blir svårt att hävda privat bruk eftersom du sprider materialet till potentiellt alla människor i hela världen.

Vilket straff kan jag få om jag gör något som är olagligt när det gäller hämtning och spridning av material?
– Straffskalan enligt upphovsrättslagen är böter och fängelse upp till två år. Men jag har inte hört talas om någon student som i undervisningssammanhang hamnat i domstol för att denne brutit mot upphovsrättslagsstiftningen, säger Johan Asker, med tillägget att det inte ska tolkas som en uppmaning.
– När vi läser om sådana här saker är det på Piratbay-nivå, att någon delar filmer och stäms av Hollywood. Normalt handlar det alltså inte om en student som gett en annan student material.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…