Foto: Johan Jönsson/Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 GeneriskEn grupp boende i Hamberg föreslår nu att man inrättar ett aktivitetshus i området.

Vill ha aktivitetshus i Flogsta

En gemensam träffpunkt för de boende i låghusen i Hamberg, Flogsta. Det är tanken med det aktivitetshus som en grupp hyresgäster vill skapa.

STADSDELSORGANISERING

Nätverket linje 17 startade hösten 2010 och är ett paraply för grupper och aktiviteter i stadsdelen Skarpnäck, söder om Stockholm. Namnet syftar på tunnelbanelinjen, från Skärmarbrink till Skarpnäck.

Mer information om förslaget angående ett aktivitetshus i Hamberg hittar du här.

Flogstavägen 45 A är den tänka adressen för aktivitetshuset. I dagsläget har hyresgästerna i låghusen tillgång till några av lokalerna där vilka består av ett kök, biljardrum, matrum samt en större samlingslokal. Redan i dag används de till olika aktiviteter: brädspelskvällar och middagar. Men initiativtagarna vill se mer.
– Vi vill att det ska vara en plats som är öppen varje dag, och att det blir en förutsättning för att fler initiativ ska kunna gro, säger Karl, en av personerna bakom förslaget.*

Han drar paralleller till närverket linje 17 och den stadsdelsorganisering som han menar sker i Stockholmsförorterna.
– Det här är ett sätt att organisera människor genom att skapa en gemensam träffpunkt.

I dag använder ett sextiotal engagerade lokalerna, enligt Karl. Med förslaget vill de att fler ska hitta till aktivitetshuset.
– De flesta som är aktiva har fokus på hållbarhet. Men vi vill även få med andra. Det finns ju 2 000 personer i Flogsta. Vi vill visa de boende här att det finns en plats att göra gemensamma saker på, säger han.

En motion har skickats in till Hyresgästföreningen i Hamberg. På föreningens årsmöte 18 mars där alla hyresgäster får delta kommer beslut att tas. 

Hur ska det här finansieras?
– Mycket behöver inte kosta något alls. Jag tänker till exempel på självkostnadsfika.

Yoga, filmkvällar, föreläsningar och studiecirklar är andra förslag på aktiviteter. 
– Öppnar vi upp lokalerna öppnar vi även upp för andra med idéer. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser.

 

*Karl vill inte nämnas med sitt riktiga namn.  ”Jag ser mig som en del av en större grupp som jobbar tillsammans och vill därför inte utmärka mig själv.”