Annons
Malin Rydbom, vice ordförande, och Cassandra Andersson, ordförande för valutskottet, vill höja valdeltagandet. Saknas på bilden gör ledamot Helin Ibrahim Osman.
Foto: Jakob Meijer

Siktar högt trots motvind


Avhopp, ont om tid och vakanta poster. Det är ingen underdrift att påstå att förutsättningarna kunde ha varit bättre för årets valutskott.

– Det har varit rätt mycket, förklarar Malin Rydbom, vice ordförande, när Ergo träffar valutskottet några dagar innan startskottet för årets kårval.

I september tillsattes hon av Uppsalas studentkårs fullmäktige. Men enligt Malin Rydbom fick hon detta bekräftat först i november. Och då hade ordföranden dessutom hunnit avgå. nbsp;I januari valdes till sist Cassandra Andersson, som ursprungligen var ledamot, till ordförande. Tiden har alltså varit knapp inför valet.

Mycket av arbetet har handlat om marknadsföring och praktiska detaljer som kårvalsdebatt och valvaka. För att underlätta arbetet hade Cassandra Andersson gärna sett att det funnits en tydligare sammanställning av kontakter och underlag om valet. Tydliga riktlinjer, både för dem själva och för framtida valutskott, är därför något de satsat extra på i årets arbete.
– Vi kommer att kämpa för att vi ska kunna göra en bra överlämning till nästa utskott så att de har ett bra underlag att gå på, säger Cassandra Andersson.

Hon förklarar:
– Vi vill ha ett mer kontinuerligt arbete i utskottet. Att man till exempel bokar lokal för valvakan flera år framåt. Så man vet vem man ska höra av sig till, och inte alltid behöva starta på noll varje år.

Malin Rydbom ser även gärna att utskottet utökas med ytterligare en ledamot. I dag består det av två ordföranden, en ledamot, samt två suppleantposter – de senare har kåren inte lyckas tillsätta i år.
– Vi hade behövt en till som kunde dela på arbetsbördan, konstaterar Malin Rydbom.

Kåren lyckades inte fylla hela utskottet i år. Blir det inte svårt att hitta ytterligare en?
– Det är skillnad på att vara suppleant och ledamot. Är man ledamot har man en fast plats. Jag tror det är större chans att man nominerar till ledamotsuppdrag än till suppleantplatser, som är mindre attraktiva, säger Malin Rydbom. nbsp;

Cassandra Andersson ser även andra anledningar till varför man bör ha ytterligare en ledamot.
– Det är också ett sätt att öka valdeltagandet. Ju fler vi är desto större möjligheter får vi att göra saker. Vi kan synas mer.

Det låga valdeltagandet och hur det ska höjas är en ständigt återkommande fråga när det drar ihop sig till kårval. År 2011 var siffran så låg som 6,9 procent. Men sedan dess, bland annat i takt med att Uppsala studentkårs medlemsantal har sjunkit, har siffran stigit. Och förra året nådde man 11,2 procent. Målet i år är att det ska stiga ytterligare. nbsp;
– Det känns lågt vad man än säger. Men det vore ju kul om vi kunde nå 12 procent, säger Malin Rydbom försiktigt.

På förhand verkar dock intresset för årets val svalt, i alla fall om man ska se till antalet personer som kandiderar till en plats i fullmäkitge. Förra året ställde 130 personer upp i valet. Motsvarande siffra i år är 72. nbsp;Valutskottet tror dock inte att det betyder att engagemanget för kåren har minskat.
– Vi har fått det förklarat för oss att många kandidater satsar på de större valen i år – riksdag och EU. Att det är färre individer som ställer upp behöver ändå inte betyda att folk är mindre engagerade, säger Cassandra Andersson.

Så varför ska man rösta?
– Uppsala studentkår har verktygen att hjälpa studenterna. Och valet är ett lättillgängligt sätt för medlemmarna att påverka sin egen situation, säger Cassandra Andersson.


Annons

Annons

KÅRVALET

Valet startar nbsp;7 april klockan 12.00 och avslutas den 21 april klockan 20.00. Samma kväll hålls valvaka på Kalmar nation där resultatet presenteras. Läs mer här.

Den årliga kårvalsdebatten hålls onsdag 9 april. Plats och tid: Ekonomikum hörsal 3, klockan 18.15-19.30. Läs mer här.

Alla medlemmar som betalat sin avgift senast 1 mars får rösta i kårvalet. Du kan antingen rösta på nätet här nbsp;eller på någon av de valstationer som är utspridda på campus.

nbsp;

Valstationer:
BMC: A5-korridoren
Ekonomikum: lokstallarna
Engelska parken: huvudentrén
EBC: Norbyvägen 14, vid huvudentrén (utanför Friessalen)
Uppsala studentkår: 12-14 varje dag

VALDELTAGANDE

De fem senare årens valdeltagande.

2013: 11,2 procent
2012: 9,9 procent
2011: 6,9 procent
2010: 6,1 procent (rekordlågt)
2009: 12,4 procent nbsp;

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…