Annons
Anmälningstiden förlängs med ett dygn. De som redan fått en bekräftelse på sin anmälan kan vara trygga med att den kommit in.
Foto: Skärmpdump: antagning.se

Antagning.se kraschade – igen


Antagning.se höll inte för trycket. Känner ni igen det? Nu förlängs anmälningsperioden med ett dygn.

Två timmar innan midnatt gick hemsidan för anmälan ned. Extern statistikinhämtning i kombination med högt söktryck ska vara en eventuell orsak, enligt Åke Lernefalk, presskontakt för Universitets- och högskolerådet (UHR).
– Vi vet inte exakt vad som hänt, men vi tittar ytterligare på det, säger han.

Söktrycket på antagning.se har generellt varit högre de tre sista veckorna jämfört med tidigare år. Bara mellan klockan 21 och 22 på tisdagskvällen ska de ha tagit emot över 7 000 anmälningar.

Det är inte första gången antagning.se strular eller till och med kraschar. Så sent som för ett år sedan var svarstiderna så pass långa under sista dagen för anmälan, att UHR valde att förlänga anmälningstiden. nbsp;

Varför händer det här igen?
– Problemet som vi ser det är att 10 procent av de som ansöker vill in och göra det under sista dygnet. Vi har försökt förmå sökande att gå in tidigare. Vi har lyckats till viss del då vi ser att söktrycket de första veckorna ligger över tidigare år.

Vad kan man göra för att undvika problemen?
– Teoretiskt är det möjligt att bygga in så stor överkapacitet att det aldrig kommer uppstå problem. Men då är det frågan om hur mycket lärosätena är beredda att betala. Vill de lägga resurser på till exempel sina utbildningar eller i stället lägga krutet på anmälningssidan?

På grund av kraschen förlängs nu anmälningsperioden med ett dygn. Den som skickar in före klockan 24.00 i dag, onsdag 16 april, nbsp; kommer få den registrerad som inkommen i tid. De som redan fått bekräftelse på sin anmälan kan vara säkra på att den kommit in.

Vi talades vid för ett år sedan av ungefär samma anledning. Vad talar för att vi inte hörs igen om ett år?
– Först måste vi titta på vad som hänt. Det är många variabler man måste ta hänsyn till och man kan aldrig vara säker på vad det uppstår för situation nästa år. Men vi har en drivkraft för att bli bättre, och det är klart det finns en gräns för hur mycket vi kan skämmas. Det finns tyvärr inga hundraprocentiga garantier. Men jag kan garantera att jag svarar i telefon.


Annons

Annons

OM ANMÄLAN

Anmälningsperioden är förlängd med 24 timmar. Sökande som skickar in före klockan 24.00 i dag, onsdag 16 april, nbsp; kommer få den registrerad som inkommen i tid. De som redan fått bekräftelse på sin anmälan kan vara säkra på att den kommit in.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…