Annons
Från en rosa regent till en annan. Fi-studenter går om Uppsala universitets studenter (UUS) som största parti. Det nybildade Allians för kåren (AFK) får 6 mandat (stapeln bakom visar Moderata studenters nuvarande mandat, då dessa är del i samarbetet). Vänsterns studentförbund (VSF) går framåt med ett mandat och Gröna studenter (GS) bakåt med ett. S-studenter behåller sina fyra mandat.
Foto: Grafik: Robert Ringefors

Rosa maktsskifte väntar


Uppsala studentkårs medlemmar lyssnade på Fi-studenters uppmaning och röstade rosa i årets kårval. Med tolv mandat blev partiet den stora vinnaren. Sämre gick det för styrande Uppsala universitets studenter som backade med närmare hälften i ett val där återigen få valde att rösta.

När kårvalsresultatet annonserades på kvällen annandag påsk var knappt ett tjugotal partiengagerade på plats på Kalmar nation. Valdeltagandet i årets val var inte heller mycket att hurra för. Bara 7,8 procent av Uppsala studentkårs medlemmar röstade – den lägsta siffran sedan 2011.

Valutskottets ordförande Cassandra Andersson menar att påsken och ledighet spelat in.
– Valdeltagandet var som högst på onsdagen innan och måndagen efter påsk. Helgen har påverkat märkbart, säger hon. nbsp;

Hade ni kunnat göra något annorlunda?
– Jag tycker vi har gjort vårt bästa, trots förutsättningarna. Det är mycket saker vi hade velat göra, värvat fler valinformatörer och gjort mer marknadsföring. Det hade varit fullt möjligt om vi varit fler i valutskottet.

Av partierna valde Vänsterns studentförbund och Fi-studenter att vänta in valresultatet på annat håll. De senare skulle också visa sig vara valets stora vinnare. Partiet gick inte bara framåt utan de lyckades även dubbla antalet mandat från föregående år – 6 till 12.
– Vi hade hoppats på att öka några platser. Men att det skulle bli med så mycket, det är fantastiskt, säger Sarah Häggdahl, partiets förstanamn.

Varför går ni framåt?
– De som går på universitetet har insett vikten av att driva feministiskt arbete. Jag tror att vår politik och verksamhet tilltalar många.

Med sina tolv mandat är Fi-studenter numera största parti i fullmäktige. Uppsala universitets studenter (UUS) gjorde, jämfört med Fi-studenter, en motsatt resa och förlorade nästan hälften av sina mandat – från 17 till 9.
– nbsp;Vi är besvikna på valdeltagandet, men inte hur det gått för oss. Vi är glada över att vi fick in nästan samtliga på vår lista av valda ledamöter, och att vi har så många mandat att vi fortfarande kan vara med och påverka., säger Ella Brodin, partiombud för UUS.

Hon menar att det är rimligt att mandatfördelningen skiftar från år tilll år.
– Förra året såg vi en krafig ökning då vi gick från 11 till 17 mandat. Då var engagemanget stort. Nu har det minskat för kåren generellt då det inte har funnits lika stora valfrågor som förra året.

Det är inte så att det är ni som inte har lyckats nå ut till studenterna?
– Det kan vara så att vi inte nått ut med vårt budskap. Och det är absolut något vi tar med oss till nästa år. Samtidigt har vi gjort väldigt mycket under året som jag hoppas man kommer att fortsätta arbeta med inom kåren, exempelvis studentrepresentantutbildningarna.

Samarbetet mellan Moderata studenter, Liberala studenter och Centerstudenter, som i år bildade det nya partiet Allians för kåren, skulle visa sig vara lyckat. Partiet tilldelades 6 mandat.

Michael Holtorf, partiombud för Allians för kåren, är nöjd med att samarbetet gett resultat. Mindre nöjd är han med det maktskifte i kåren som nu väntar.
– Vad Fi-studenter har deklarerat för åsikter gällande sektionerna inför valet är det givetvis inte bra, och inte heller en kår som jag velat ha. Å andra sidan är det studenterna som har valt och då är det så, säger Michael Holtorf.

Moderata studenter sitter i år med i kårstyrelsen. Nu väntar med största sannolikhet ett år i opposition.
– Allians för kåren kommer, som det ser ut, förmodligen vara i en väldigt engagerad opposition där vi kommer att handla för att säkra kårens framtid. Jag är inte säker på att de som nu hamnar i majoritet tar problemen och ekonomin på allvar.

Även Ella Brodin (UUS) är nyfiken på hur Fi-studenter ser på kommande år.
– De har ju inte synts jättemycket i fullmäktige. Jag hoppas de tar ett stort ansvar tillsammans med oss andra i fum, säger hon.

Fi-studenter har under året inte lagt några motioner och är även det parti med lägst närvaro i fullmäktige. Vad talar för att den här bilden ändras till kommande verksamhetsår? Det mesta, enligt Sarah Häggdahl.
– Vi är mycket mer förberedda. I år har vi jobbat mycket med att få in bra och fler kandidater som har sagt att de har tid. Vi är redo för nästa läsår.


Annons

Annons

VAD HÄNDER NU?

Fram tills det konstituerande fullmäktigemötet i maj sitter UUS i majoritet i fum – och innehar båda presidieposterna. Styrelsen består fortsatt av en majoritet studenter från UUS och byts, liksom presidiet, ut först vid halvårsskiftet. Vilka eventuella koalitioner som bildas och vilka som kommer väjas till ordförande och vice, är alltså i dagsläget öppet. Följ utvecklingen på nbsp;ergo.nu.

LÄGSTA SEDAN 2011

När man våren 2010, någon månad innan kårobligatoriets fall var ett faktum, gick till val var siffran rekordlåga 6.1 procent. Därefter har den stigit något, samtidigt som kåren tappat medlemmar. Årets resultat på 7,8 procent är alltså det lägsta sedan dess.

2014: nbsp;7,8

2013: 11,2
2012: 9,9 nbsp;
2011: 6,9 nbsp;
2010: 6,1 nbsp;
2009: 12,4

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…