Annons
Fi-studenter har flera partier att välja mellan. Nu öppnar de rödgröna för ett framtida samarbete.

Öppnar för koalition


Fi-studenter blev valets stora segrare. Med sina tolv mandat sitter de nu på makten att avgöra vilka som ska styra Uppsala studentkår nästa år. Än vill de inte säga något om eventuella koalitioner. Men de rödgröna partierna ser gärna ett samarbete. ”Vi är mycket positivt inställda”.

Mycket tyder på att vi kommer få se ett nytt styre av Uppsala studentkår till hösten. Med sina tolv mandat behöver Fi-studenter ytterligare nio för att ha majoritet i fullmäkitge. nbsp;

På onsdagskvällen träffades partiet för att diskutera framtida samarbeten. När Ergo ringer upp partiets förstanamn Sarah Häggdahl vill hon inte kommentera, vare sig tänkbara koalitioner eller ordförandekandidater, innan de tagit kontakt med partiet/partierna i fråga.

Det är dock inte en vild gissning att övriga oppositionspartier: Vänsterns studentförbund, Gröna studenter och S-studenter, vilka de bildade koalition med så sent som för ett år sedan, ligger nära till hands. Tillsammans har partierna 26 mandat.

Gröna studenter är uttalat positva till ett samarbete med Fi-studenter.
– Vi skulle gärna vilja se det eftersom de driver en politik som ligger i linje med vår. Vi tror att man kan få goda effekter av att kombinera vårt hållbarhetstänk med deras feministiska politik, säger Caisa Lycken, en av partiets två förhandlare.

Även S-studenter, som ska samlas under torsdagskvällen för att bestämma hur de ser på framtiden, verkar positiva.
– Rent generellt är vi väldigt nöjda med det samarbete vi haft i oppoisitionen under det gånga året. Nu ska S-studenter träffas under kvällen, men så här i ett första stadie är vi mycket positivt inställda till ett samarbete, säger partiets förstanamn Jonas Andersson, som var den enda uttalade kårordförandekandidaten under valet.

Skulle du kunna tänka dig att vara ordförande i en rödgrönrosa koalition?
– Nu talar jag för mig själv men om förtroendet finns och att vi kan hitta goda samarbetsformer skulle jag gärna företräda en progressiv kår.

Miranda Cox, partiombud för Vänsterns studentförbund, kan i nuläget inte svara på om det blir något formellt samarbete. Men att Fi-studenter och VSF har en del gemesamt är något hon inte hymlar med. nbsp;
– Vi samarbetar med alla partier hela tiden och tar beslut i gemensamma frågor. I dag kan man se att VSF och Fi-studenter står på samma sida i många frågor, som vi säkert kommer samarbeta vidare kring.

Uppsala universitets studenter vill i dagsläget inte kommentera frågan.
– Det är för tidigt att säga något om vilka vi är beredda att samarbeta med. Däremot är det inte nödvändigtvis säkert att det måste bli blockpolitik, säger partiordförande Einar Robillard och syftar på nuvarande styrelse som har representanter från flera partier, samt obereonde ledamöter. nbsp;

Även Allians för kåren väljer att avvakta.
– Vi har inte fått frågan från dem så vi har inte tagit ställning. I dagsläget är vi alltså varken för eller emot ett samarbete, säger Michael Holtorf, partiombud.


Annons

Annons

SÅ FÅR FI MAJORITET

Fi-studenter har tolv mandat, och behöver ytterligare nio för att få majoritet i fullmäktige. Tidigare har de samarbetat med Vänsterns studentförbund, Gröna studenter och S-studenter. De behöver dock inte gå samman med alla partier för att få majoritet. Till exempel skulle de få 22 mandat om de går samman med VSF samt något av övriga två partier som båda sitter på fyra mandat var.

Fi-studenter kan även få majoritet genom att gå ihop med UUS som har nio mandat. Alternativet är dock mindre troligt då partierna har olika syn i frågor som sektionalisering och kåren som centralt organ.

Majoritet kan även bildas med Allians för kåren samt ytterligare ett parti. Frågan är dock hur partierna skulle samarbeta med tanke på deras syn på bland annat studiemedel.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…