Annons
Här är kandidaterna som studentförbunden vill skicka till Europaparlamentet. Överste raden, f v: Malin Björk, V (foto: Kalle Larsson), Fredrick Federley, C (foto: centerbilder/Per Pettersson), Magnus Nilsson, S (foto: press), Cecilia Wikström, FP (foto: press). Nedre raden f v: Ebba Busch Thor, KD (foto: T Busch Christensen), Amelia Andersdotter, PP (foto: De gröna/Europeiska alliansen CC-by), Erik Scheller, FP (foto: press), Carl-Oskar Bohlin, M (foto: press).

Mot EU-parlamentet


Ergo frågar studentförbunden, vars moderpartier är representerade i Europaparlamentet.
1) Vem är er kandidat och varför?
2) Viktiga studentfrågor att lyfta i valet?

Benny Lindholm, ordförande Liberala studenter (FP)
1) – Vi har två kandidater. Cecilia Wikström, för hennes arbete att underlätta för tredjelandsstudenter nbsp;och nbsp;doktorander att få förlängt uppehållstillstånd i minst ett nbsp;år nbsp;efter avslutade studier. Vi stöttar också Erik Scheller. Vi tycker det är viktigt att få in yngre personer i politiken och han kan bidra med sitt kunnande om liberal ekonomisk politik.

2) – Vi vill avveckla EU:s jordbruksstöd och i stället satsa pengarna på forskning och en sammanhållen europeisk forskningspolitik. Vi vill också att EU ska bli mer öppet mot omvärlden och välkomna utländska studenter och forskare. Dessutom vill vi fördjupa Bolognaprocessen som har pågått sedan 1990-talet. Vi tycker att det är viktigt att EUs:medlemsländer närmar sig varandra när det kommer till högre utbildning och blir ännu mer integrerat.

nbsp;

Sandra Lindquist, förbundsordförande Vänsterns studentförbund (V)
1) – Vi stödjer ingen enskild kandidat eftersom vi anser att politik är större än individer och vi anser att det är djupt problematiskt att EU inte är en fullt ut demokratisk institution. Men Vänsterpartiets Malin Björk delar Vänsterns studentförbunds kritik och oro inför det faktum att utbildning utvecklas från rättighet till handelsvara. nbsp;

2) – Det faktum att vår rätt till utbildning och kunskap är under angrepp från marknadsanpassning och kommersialisering. Det tar sig tydligast uttryck i studieavgifter, vilket Vänsterns studentförbund tycker ska avskaffas överallt och omedelbart.

nbsp;

Patricio Ruiz Vergara, språkrör Gröna studenter (MP)
1) – Vi har ingen enskild kandidat. Däremot har vi flera Gröna studenter som kandiderar till EU-valet.*

2) – För oss är det viktigt att utomeuropeiska studenter ska kunna plugga fritt var de vill. Här i Sverige har alliansen infört studieavgifter, vilket har skrämt bort cirka 80 procent av dessa. I övrigt vill vi ha ett öppet och humant Europa, där alla ska kunna flytta men ingen tvingas fly.

* Gröna studenters språkrör Emma Hult, nummer 19 på listan, är en av dem som kandiderar.

nbsp;

Andreas Brager, förbundsordförande Kristdemokratiska studentförbundet (KD)
1) – Ebba Busch Thor, nummer 2 på listan. Dels har vi den generella politiken på riksnivå – att ge mer resurser till de frågor EU bör syssla med, men jobba för att mindre läggs på detaljfrågor som gurkor och snus. EU behöver bli starkare i frågor som rör exempelvis miljöförstöring, människohandel, klimatproblem och frihandel. Sedan driver hon också frågor om djurrättsskydd där hon redan har agerat i frågan genom att anmäla Danmark för övertramp i grisnäringen.

2) – Det handlar framför allt om att intensifiera arbetet att få EU till en arena för utländska studenter, och att svenska studenter ska ha en bra kontakt med utländska universitet. Det finns europeiska samarbetsavtal som vi vill utveckla och ta vara på. Det är en trygghet att Ebba ganska nyligen studerat vid Uppsala universitet och vet förutsättningarna för dagens studenter i Sverige.

nbsp;

Hannes Hervieu, förbundsordförande Centerstudenter (C)
1) – Fredrick Federley, nummer 3 på listan. Han är den som bäst kan ta strid för ett öppet Euorpa, som också är en av Centerstudenters viktiaste frågor. Han är även bättre än någon annan att representera de traditionella centervärdena i kombination med de nya idéer som bland annat kommit från oss.

2) – Vi vill fortsätta underlätta för den fria rörligheten bland studenter. De som har pluggat i Sverige ska automatiskt få uppehållstillstånd, vilket är en omständlig process i dag. EU gör en del när det kommer till exempelvis Bolongaprocessen, men vår viktigaste fråga är ändå att de valda ledamöterna tar strid för ett öppet och grönt EU.

nbsp;

Klara Ellström, ordförande Piratstudenter Uppsala* (PP)
1) – Amelia Andersdotter, nummer 2 på listan. Hon är en före detta student som sitter i parlamentet. De senaste åren har hon jobbat hårt med frågor gällande Acta, ett internationellt avtal som bland annat ska reglera piratkopieringen. Vissa delar där har varit integritetskränkande vilket hon har uppmärksammat och fått parlamentet att rösta mot.
nbsp;
2) – Både Andersdotter och Piratpartiet har samma vision som oss med ett samhälle där information, kunskap och kultur ska vara enkelt att kunna sprida.

*Partiet har inget centralt förbund.

nbsp;

Talla Alkurdi, förbundsordförande S-Studenter (S)
1) – Vår huvudkandidat är Magnus Nilsson, nummer 24 på listan, som har två hjärtefrågor. För det första vill han säkra fler lagliga vägar att kunna ta sig in till EU. Han driver även utbildnings- och forskningsfrågor där han vill satsa mer på forskning och utbyte av kunskap och studenter mellan EU-länderna.

2) – I dag läggs det alldeles för mycket pengar på jordbruksstödet där en stor del går till herrgårdar och ett fåtal rika. Vi vill i stället satsa mer på utbildnings- och forskningsfrågor. Sedan är jobbfrågan också något vi tycker är viktigt. Vi har sex miljoner unga arbetslösa i EU, varav många är studenter. EU har samtidigt världens mest utbildade hemmafruar så det handlar även om en jämställdhetsfråga. Här vill vi se fler jobbstyrande åtgärder och sociala reformer som gör fler sysselsatta.

nbsp;

Benjamin Dousa, riksordförande Moderata studenter (M)
1) – Carl-Oskar Bohlin, nummer 4 på listan. Han har sin bakrund i Moderata ungdomsförbundet och han jobbar aktivt för att vi ska få handla med andra länder, något som betyder extra mycket för oss studenter då det ger fler jobb.
nbsp;
2) – Framför allt att fortsätta stå upp för den fria rörligheten. Att man ska få jobba och plugga i ett annat EU-land eller utomeuropeiskt. Där står vi i polemik med Socialdemokraterna som kraftigt vill reducera arbetskraftsinvandringen.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…