Annons
Vänsterns studentförbund manifesterade tillsammans med Vänsterpartiet utanför universitetshuset på tisdagen.
Foto: Jenny Lagensjö

Aktion mot privatisering


Med mindre än två veckor kvar till valet spärrade kårpartiet Vänsterns studentförbund och Vänsterpartiet i Uppsala av universitetshuset med sin slogan mot privatiseringar.

Nya studenter fick stanna upp och kliva över avpärrningsbanden med texten ”Inte till salu” på vägen in och ut ur universitetshuset på tisdagen. Samtidigt delades informationsblad ut och spontana diskussioner uppstod utanför föreläsningssalen.

Det som föranlett aktionen är regeringens förslag från förra året om att universitet och högskolor i Sverige ska kunna drivas i privat stiftelseform. Förslaget mötte ett stort motstånd, inte minst hos mer eller mindre organiserade studentrörelser, och till slut lades remissarbetet på is.

– Vi är rädda att regeringen kommer att lägga ett liknande förslag ifall de skulle vinna valet, säger Rikard Engblom, Vänsterns studentförbunds i Uppsalas ordförande.

Vilken är den värsta konsekvensen som ni menar att ett nytt förslag skulle kunna få?

– Det är det vi inte vet. Man hade inte gjort en konsekvensanalys och experter säger att frågan ska fortsätta att utredas. Men vi menar att makten kan komma att förflyttas från studenter och lärare och att universitetet kan bli mer toppstyrt.

Tror ni att de pengar som företag kan bidra med behövs?

– Vi vill istället se en rejäl statlig satsning på universitet och högskolor, och inte bara på de ämnen som har ett direkt marknadsintresse, utan till exempel på humaniora, säger Rikard Engblom.

En av de reccar som fick kliva över banden och som stod utanför universitetshuset och såg aktionen var Oskar Dyrling, student i fred och utveckling. Han ställer sig tveksam till om aktionen kan påverka ett eventuellt beslut, och ser både för- och nackdelar med en privatisering.

– Konkurrens kan bidra till ett större intresse att ge studenterna det som de vill ha. Men studenterna har inte så mycket kapital så det är frågan hur mycket de kan vara med och påverka, i slutändan har företagen mer pengar, säger han.


Annons

Annons

Detta har hänt

Aktionen vid universitetshuset arrangerades av kårpartiet Vänsterns studentförbund och Vänsterpartiet i Uppsala. Runt om i landet hölls liknande manifestationer mot utförsäljning och privatisering av välfärd av Vänsterpartiet, bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö.

< --[if supportEmptyParas]--> nbsp;< --[endif]-->

Den 14 november 2013 hölls en större manifestation vid universitetet, som samlade olika grupper av studentföreningar, kåren och engagerade studenter, mot regeringens förslag att universitet och högskolor ska kunna drivas som privata stiftelser. Argumentet för förslagen var att på så vis kunna öka lärosätenas handlingsutrymme, ge möjlighet till att äga fastigheter och ta emot donationer med mera. Protesterna från studenterna fick genomslag och remissarbetet lades på is. nbsp;

Läs mer: Universitetet är inte till salu

< --EndFragment-->

nbsp;

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…