Annons

Enheten för lika villkor läggs ned


Efter ett år präglat av försenade planer och personalbrist läggs Enheten för lika villkor nu ner. Två heltidstjänster helt ägnade åt antidiskrimineringsfrågor dras in. Positivt att ansvaret nu sprids ut på flera, menar cheferna. En tydlig nedprioritering, menar andra anställda.

Ergo har tidigare rapporterat om hur Enheten för lika villkor inte getts pengar för att täcka upp för tjänstlediga personer, vilket bland annat lett till minskade möjligheter att ge de utbildningar till universitetsanställda som ingår i uppdraget. Nu omstruktureras arbetet helt, och färre tjänster kommer att ägnas enbart åt lika villkor.
– Ansvaret kommer att spridas ut, och en åtta, nio, personer kommer istället att behandla de här frågorna. Men visst, personer som enbart fokuserar på lika villkor blir färre, säger Cecilia Bernström, tillförordnad enhetschef på avdelningen.

En universitetsanställd som hört av sig till Ergo kallar det för en ”kraftig nedtoning av jämställdhetsarbetet”. En annan, tidigare universitetsanställd, är bekymrad över att lika villkors-arbetet ses som främst en arbetsmiljöfråga och alls ligger på personalavdelningen. Det som sker nu är ännu en försämring ur studentsynvinkel, menar vederbörande:
– Det flyttas definitivt längre från studenterna.

Ytterligare en ur universitetsförvaltningen stämmer in i den kritiken:
– Det är definitivt en nedprioritering och det är förbannat synd.
Det långsiktiga, konstruktiva lika villkors-arbetet som många varit nöjda med kommer att få stryka på foten, menar personen, som påpekar att ansvar försvinner från personer med specialistkunskap till ”generalister”.

Dessa generalister riskerar i sin tur att inte ha möjlighet att fokusera på lika villkor, befarar facket – Saco-rådet som företräder de anställda vid Uppsala universitet. Även på resten av personalavdelningen har det dessutom blivit glesare sedan ledigheter inte täckts upp.
– Vi befarar att de inte mäktar med, säger seniorrådgivare Anders Grundström, tidigare ordförande för Saco-rådet.
Även från hans håll finns en oro att frågorna nu flyttas längre från studenterna.
– Vi menar att det finns en risk att området inte kommer att prioriteras och att det kan bli mindre möjligheter för studenter och anställda att vända sig till någon med lika villkors-frågor. Just att det har funnits en egen enhet har gjort att det fungerat bra gentemot studenter och anställda.

Cecilia Bernström däremot, tror att förändringarna kommer att vara positiva, att man kommer att prata om frågorna ”där de hör hemma”, som hon säger. Omstruktureringen speglar bättre att lika villkor ska vara en integrerad del i alla personal- och arbetsmiljöfrågor.
– Om en prefekt ringer och behöver stöd ska den inte behöva specificera om det är en lönefråga eller en lika villkors-fråga eller någonting annat, exemplifierar hon.

För de fall där det sedan behövs expertkunskap inom lika villkor kommer man fortfarande att kunna slussa vidare dit; resten kommer klaras av i och med den kompetenshöjning hos övriga anställda som kommer ske.
– Jag tycker det är jättebra, kommenterar hon förändringen.

Uppsala universitets personaldirektör Stina Nyström tycker liksom enhetschefen att förändringen är bra. Enligt henne kommer man att få bättre förutsättningar för långsiktigt, strategiskt arbete. Hon poängterar att lika villkor är en central och viktig fråga för henne och för universitetsledningen.
– Det här är för mig inte en nedprioritering, säger hon.
Men det blir ändå färre personer som arbetar specifikt med lika villkor?
– Det beror på hur man ser det.
Stina Nyström pekar på de andra personer som framöver kommer att arbeta direkt med eller nära området – ytterligare en arbetsjurist, en hr-strateg med flera. (Se faktaruta.)
Sist vi talade om lika villkors-arbetet nämnde du krav på ekonomisk återhållsamhet. Blir detta billigare?
– Universitetsförvaltningen generellt har besparingskrav. Men sedan är det svårt att räkna exakt vid en sådan här omstrukturering.
Nu ska man alltså få ett både bättre och billigare lika villkors-arbete?
– Vi ska öka kvaliteten och hålla budget. Det är målet, absolut.
Stina Nyström förstår att det går att tolka förändringarna som en nedprioritering.
– Jag har respekt för dem som uppfattar det så. Nu finns det en enhet som bara jobbar med detta och så upphör den. Men man måste se det större perspektivet.

Nedläggningen av enheten var planerad till augusti, men efter diskussioner med Saco har förändringarna skjutits upp. Från och med oktober ska den nya ordningen vara på plats. Personaldirektören Stina Nyström kan inte svara på om de lika villkors-specialister som nu blir övertaliga får lämna sina arbeten.
Enligt Anders Grundström finns det inte mycket mer de kan göra från fackets håll mer än att se till att allt går rätt till rent juridiskt.
– Vi kan argumentera för vår sak och vi kan bli oeniga men i slutändan är det arbetsgivaren som bestämmer.


Annons

Annons

Utspritt ansvar

Idag finns fyra heltidstjänster ägnade åt lika villkor (plus ytterligare en halvtid med ett eu-projekt som delvis ägnas åt området, alltså cirka 4.5 lika villkors-anställda). I oktober ska man istället ska ha två lika villkors-specialister. Ytterligare två kommer att arbeta med personalfrågor. Utöver detta kommer en hr-strateg ägna 50 procent av sin tid åt området – resten åt arbetsmiljö. Övriga personalspecialister nbsp; kommer också ha ansvar för lika villkors-arbete.

Sedan 2009, efter att området flyttats från ledningskansliet, har Enheten för lika villkor – underordnad personalavdelningen – varit Uppsala universitets centrala stödfunktion i arbetet mot diskriminering. Man har bland annat arbetat med att ge utbildningar till universitetets anställda.

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…