Annons
– Det verkar lovande, men som med alla nätverk måste det spridas för att saker ska hända, säger Martin Dahlén, som informerar på Ekonomikum om UU Careergate på Ekonomikum tillsammans med Ejnar Kindbom.
Foto: Jenny Lagensjö

Ny karriärportal lanseras


I veckan lanseras Uppsala universitets nya karriärportal UU Careergate, som ska bli en länk till arbetslivet för studenterna.

Den nya sajten är kopplad till Studentportalen och ska vara mer än en sida med jobbannonser. nbsp;
– Den ska samla alla karriäraktiviteter som finns att gå på, och eftersom det finns en så stor bredd av ämnen på Uppsala universitet så kommer det ta en stund innan all information hittat hit, säger Madelene Rönnberg, studie- och karriärvägledare. nbsp;

Hon och kollegan Charlotte Nordgren ger mig en guidad tur på sajten och trots att portalen lanserats först denna vecka ligger mycket annonser uppe. Också seminarier ska finnas listade, både från universitetet och företag.

Tjänsten kostar ingenting för Uppsala universitet eller studenterna, utan de som tillhandahåller sidan, företaget Graduateland, tar betalt av företagen för annonserna. Så det är Graduatelands uppgift att hämta in annonser, och enligt karriärvägledarna ska företagen kunna rikta sig direkt till Uppsalastudenter. nbsp;
– Som student kan du göra din profil sökbar med olika nyckelord, och på så sätt kan portalen matcha dig med en arbetsgivare som söker en specifik kompetens, säger Charlotte Nordgren.

Sajten är till för alla studenter, både på grund- och avancerad nivå också för de internationella studenterna. Den delas in i olika typer av arbete: deltid, heltid, praktik och exjobb är några exempel. Under studietiden kan studenten bevaka ett särskilt företag för att se vad de har för tjänster och vad de arbetar med.
– Målet är att synliggöra och göra det tydligare för studenterna vad som finns att söka. Det är viktigt som student att fundera på vad som verkar roligt att jobba med, spana in vilka arbetsgivare som finns och att man får kontakt med arbetslivet redan innan examen, säger Madelene Rönnberg.

På flera campus informerade studenter om den nya portalen, däribland Ejnar Kindbom och Martin Dahlén.
– Jag tycker det är jättebra att universitetet tar det här ansvaret, att inte bara fokusera på utbildningen, utan också att studenter kommer ut i samhället, säger Ejnar Kindbom.


Annons

Annons

nbsp;

Graduateland

Är företaget bakom karriärportalen. Har knutit de svenska universiteten Lund, Stockholm, Linköping och nu Uppsala till sig. nbsp;

Graduateland bildades i Danmark 2009 och används av över 10 000 företag i flera europeiska länder, men också i USA och Indien.

nbsp;

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…