Annons
Vad har Tage Danielsson, en apelsin och GH:s gamla herrtoalett gemensamt? Jo, de är alla upphov till numera anrika festtraditioner på nationerna.
Foto: Public domain, CCBY-SA 3,0.

Konstigaste nationstraditionerna?


Nattliga krigsräder, lammskallar och skidtävlingar utan snö. Ergo listar knasiga traditioner och festligheter på nationerna.

Skottårsgask

Eftersom studenter gärna firar det mesta för sakens skull, finns så klart skottårsgasker på flertalet nationer. På Snerikes ersätter skottårsgasquen Gyllenhielmsgasquen som i sin tur instiftades enkom för att en klubbmästare under festliga omständigheter råkat kasta en apelsin på en tavla av Carl Carlsson Gyllenhielm, som därför fick en egen gask som ursäkt. nbsp;

Lambskallegasquen

Som hertiginna av Gotland har prinsessan Leonor en utlovats en stående inbjudan till denna gask när hon blir äldre. Om hon är lika tuff i smaken som gemene gotlänning återstår att se men på menyn står lammskallar, med extra allt. nbsp;

Kampen mot V-Dalahuset nbsp;

En märklig rit från Uplands nations sida är kampen mot Alvar Aaltos uppseendeväckande byggnad som rymmer V-Dala. Sedan 30 år tillbaka firas Jerikogasken, då uplänningarna med hopp om att jämna V-Dala med marken och återfå kvällssolen bjuder på underhållning där det drivs med V-Dalingarna och enligt sägnen gör mycket oväsen kring skrytbygget för att få det att jämnas med marken. Men fejden började redan på 1800-talet när tomten införskaffades. Inspirationen hittar upplänningarna ur Bibeln och Josuas bok kapitel 6 om staden Jerikos fall där det bland annat står: då skola stadsmurarna falla på stället . Trots detta står byggnaden kvar, år efter år. nbsp;

Baklängesgask

Tage Danielsson sägs vara en av grundarna till baklängesgasken på ÖG:s nation, sittningen där middagen börjar med en avskedsdrink och efterrätt. Det hela avslutas med förrätt, snaps och välkomsttal och sedan går östgötarna vidare till en, vad en får förmoda, lite svajig fördrink.

Birkarlarenneth

En skidtävling på Norrlands nation, där deltagarna inte nödvändigtvis måste ta sig fram på skidor, men farkosten måste innehålla en skida. Tävlingen hålls i slutet på januari eller början på februari oavsett snömängd. Föreningen Birkarlarnas eget lag utropas alltid till segrare oavsett tävlingens utfall. nbsp;

Krigiska Kalmar

Kalmar nation ligger inte bara i fejd med en utan två nationer. Den allmänt kända fajten mellan Kalmar och Smålands handlar rätten att bära namnet Smålands, och kalmariterna kallar fortfarande Smålands för Växjö nation.

Ett mindre känt bråk och krig utkämpas mellan GH nation och Kalmar och stammar ända från den tid då Kalmar inte hade något eget nationshus. Nationen hystes fram till 1913 in hos andra nationer, varav GH var en. Så snart Kalmar hade flyttat ut ur sitt kuratorskontor gjorde GH:arna snabbt om lokalen till herrtoalett, något som än i dag vredgar kalmariterna. Sedan dess utförs nattliga hyss mellan nationerna i något som de båda kort och gott kallar för Kriget, och naturligtvis har en krigsgask hållits, men utan fredlig lösning.

Rallyn

Stockholms nation började på 60-talet med rebusrallyn runt Uppsalas landsbygd och skapade en succé. Kniviga rebusar ska lösas för att få reda på vart bilen med deltagarna ska åka för nästa kontroll. Flera nationer har nu liknande rallyn, bland annat det stora Rally Monte Carl på Värmlands nation. Det största laget som ställt upp torde vara tolv pers i en buss med yrkeschaufför 2004 och den största felåkningen som Rally Monte Carl sett ligger på cirka 10 mil av lag Hybris gör ont våren 1997.


Annons

Annons

FLER?

Det här är så klart ingen fullständig lista Vad är det konstigaste evenemang du varit på hos nationerna? Kommentera gärna

Läs mer

2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…
2024-04-05 11:23
Stämningen är god när Ergo kommer till Gunnar Johansson-salen på Blåsenhus. Anton Sánchez Sulejmani, sittande…