Annons
Demonstranterna lyfte plakat för Abdullah Öcalan, PKK-ledaren som sitter fängslad i Turkiet.
Foto: Jenny Lagensjö

Hundratals demonstrerade mot IS


Under torsdagseftermiddagen samlades hundratals Uppsalabor för att demonstrera i solidaritet med staden Kobane i norra Syrien. En av dem var Uppsalastudenten Peshko Khosravi.

I ett grått och regnigt Slottsbacken samlades Uppsalabor i alla åldrar med kurdiska flaggor, plakat och affischer med Kobane på. Demonstrationen arrangerades av kurdiska solidaritetsföreningen i Uppsala. nbsp;
– Terroristerna är inte bara en fara för kurderna. Vi vill att Sverige ska pressa Turkiet och andra länder att hjälpa kurderna, för hela mänsklighetens skull, sade Mustafa Cetinkaya, en av arrangörerna för demonstrationen.

Alla som Ergo pratar med i tåget vittnar om en stor hjälplöshet och oro för utvecklingen i Kobane och Kurdistan. nbsp;
– De flesta här känner sig maktlösa och det här är vad vi gör, det är vårt demokratiska sätt att påverka situationen, säger juridikstudenten Peshko Khosravi. nbsp;

Också han menar att intresset för Kobane varit svalt, att omvärlden måste göra mer för att stoppa IS.
– Det här är inte nbsp; bara kurdernas ansvar, det är världens ansvar. Svenska politiker måste också se bortom stormakternas intressen.


Annons

Annons

nbsp;

KOBANE

Staden Kobane i norra Syrien har sedan 2012 varit under kurdisk kontroll i det syriska inbördeskriget. Sedan 15 september 2014 har terrorgruppen IS utfört en militär kampanj mot staden, som kurdisk milis har motarbetat. IS kallas också ISIS, ISIL och har kopplingar till Al Qaida, men i februari tog Al Qaida avstånd från gruppen. I juni ledde IS erövringen av Mosul i Irak och utropade i samband med detta ett kalifat. De militära framgångarna och IS förföljelse och mord på religiösa minoriteter har rönt uppmärksamhet i västerländsk press under sommaren och hösten 2014. USA har riktat flyganfall mot rörelsen i Irak och i Syrien tillsammans med Saudiarabien och Jordanien, men dessa har inte hejdat IS framfart.

Källa: Nationalencyklopedien

nbsp;

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…