Annons
Glöm inte matlådan Provsalen kan ligga en bra bit från något matställe eller butik. Och att äta är viktigt om du ska orka hålla uppe koncentrationen.
Foto: Ida Nordenhem/arkiv

Inte för sent att ladda inför högskoleprovet


På lördag är det dags för högskoleprovet. Ergo har snackat med en provexpert om hur du gör för att maxa ditt resultat, även om du inte hunnit förbereda dig.

Maja Ericsson har fått 2,0 på högskoleprovet två gånger ( ) och är lärare i en kurs inför högskoleprovet på Folkuniversitetet. För henne har högskoleprovet betytt att hon aldrig behövt fundera på om hon kommer att komma in på den utbildning hon sökt. Och studierna har gett henne en masterexamen i medicinsk vetenskap.

Hur förbereder man sig bäst inför högskoleprovet?
– På riktigt lång sikt är det bra att läsa mycket, både på svenska och engelska, så att man ökar sin läshastighet. Då stöter man också på ord som man kan passa på att lära sig, man kan även gärna lägga sig till med vanan att slå upp sådant som man inte vet vad det betyder. Och vad gäller mattebiten på lång sikt gäller det att ha matte A fräscht i huvudet, säger Maja Ericsson.

De som går gymnasiet eller precis tagit studenten och har gymnasiematten i huvudet har alltså goda chanser att hänga med i mattedelen. Men delen med diagram och kartor är det många som behöver putsa kunskaperna för. Det allra bästa är att kolla på de gamla provblocken för att lära sig hur diagram och kartor ska tolkas och är uppbyggda. På kursen Maja Ericsson håller i handlar mycket om att kunna strukturera upp sitt svarande och lära sig hur man kommer fram till rätt svar.
– Det är mycket metodik, när man är stressad ska man inte behöva fundera på vad man ska göra, säger Maja Ericsson.

Nu är det bara några dagar kvar, finns det något man kan göra om man inte har förberett sig alls?
– Det finns ganska mycket man kan göra. Framförallt bekanta sig med typen av uppgifter så att man känner sig bekväm och är medveten om formen på frågorna och sättet de är ställda på. Att ha matteregler och formler i huvudet är viktigare efter att testet gjordes om 2011, och de reglerna går att repetera, säger Maja Ericsson.
– Också ett bra tips är att skriva ut ett provblock från ett gammalt prov och sätta klockan på 55 minuter och prova på tidspressen.

På vad man ska tänka på inför lördagen listar hon snabbt de klassiska tipsen: Sov ordentligt natten innan, ät frukost och ta med dig mat till lunchpausen. Det gäller alltså att hålla god dagsform också vad gäller mat och sömn för att orka med hela provdagen.


Annons

Annons

HÖGSKOLEPROVET

Börjar klockan 8.30 på lördag och slutar klockan 16.20. nbsp;

Är indelat i fem provpass om 55 minuter. Två pass är kvantitativa, två verbala och därtill skriver man ett utprövningspass, men det är alltid hemligt i vilken ordning passen kommer i under dagen. Mer om de olika provpassen kan du läsa HÄR.

DU FÅR HA MED DIG:

Blyertspenna, suddgumm, pennvässare, vanlig rak linjal och överstrykningspenna. Tips: Ta på dig en klocka för att hålla koll på tiden under provet.

DU MÅSTE HA MED DIG:

Legitimation

Svenskt EU-pass, svenskt nationellt ID-kort, svenskt körkort och nbsp;Svenskt sis-märkt id-kort eller id-kort utfärdat av statlig myndighet, exempelvis Skatteverket, går bra. Utländska medborgare kan legitimiera sig med tydligt, inplastat pass med skrift på engelska, tyska eller franska.

Källa: studera.nu/hogskoleprovet

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…