Annons
Lovisa Carli har pluggat utvecklingsstudier och Maria Håkansson en master i internationellt företagande.
Foto: Jenny Lagensjö

Hemma från oroligt Ukrainaval


Uppsalastudenterna Lovisa Carli och Maria Håkansson har nyligen kommit hem från Ukraina, efter att ha arbetat som internationella valobservatörer under parlamentsvalet. Med sig hem har de planer på att starta ett nytt samarbete för utbyten med Ukraina.

Parlamentsvalet i Ukraina har kantats av oroligheter, inte minst på grund av den pågående konflikten i landet. Misstron mot landets politiker är hög hos befolkningen, visar opinionsundersökningar. Inför valet var många av de kandiderade politikerna hotade, både i den nya ledningen och oppositionspolitiker. nbsp;

Lovisa Carli och Maria Håkansson, båda Uppsalastudenter, var på plats i Kiev för valet den 26 oktober, som internationella valobservatörer. Inför resan var de båda lite nervösa för hur de egentligen skulle kunna avgöra om valet verkligen går till på ett demokratiskt vis. Men med hjälp av organisationen de åkte med fick de lära sig hur arbetet som valobservatör går till. nbsp;
– Vi hade fått väldigt detaljerade riktlinjer om allt vi skulle titta efter och vi hade med oss ukrainska tolkar, berättar Lovisa Carli.
– Vi pratade också med valförättarna där, ordföranden i lokalen, och vi kunde se hur de prickade av på röstlängden och observera om någon uppträdde konstigt i lokalen. Det enda vi inte fick göra var att följa med in i röstbåset, säger Maria Håkansson med ett skratt.

Tillsammans hann de med att besöka hela 29 vallokaler under dagen. Organisationen som de åkte med till Ukraina heter Scandinavian Ukrainian Alliance och grundades tidigare i år i Danmark. Valobservationer är en del av det arbete organisationen bedriver för att främja en demokratisk utveckling i landet. Trots spänningarna i Ukraina upplevde de båda att det rådde en bra stämning i Kiev, och blev överraskade över hur väl valet genomfördes i staden.
– De allra flesta vallokaler hade väldigt bra koll och hög säkerhet, säger Maria Håkansson.
– Däremot är det inte alls lika smidigt att rösta som i Sverige där man kan förtidsrösta på vägen till Ica, bara så där. Dessutom var det inte så väl anpassat för till exempel äldre och funktionshindrade, det kunde vara långa trappor upp till vallokalen, och en del röstbås saknade ljus, säger Lovisa Carli.

Den pro-ukrainska stämningen märktes i många vallokaler, där människor klätt sig i traditionella kläder och märken och hade flaggor med sig. Men de både Uppsalastudenterna såg inte några aggresssioner eller våldsamheter.
– Jag trodde det skulle vara mer stigmatiserat att prata ryska, men alla små försök jag gjorde att kommunicera uppskattades väldigt mycket, berättar Maria Håkansson. nbsp;

Det är framför allt utbytet med de andra engagerade som kommer på tal vid vårt samtal. De andra valobservatörerna från Norge och Danmark var också unga med ett intresse för internationell utveckling, och tolkarna som hjälpte organisationen på plats var ofta studenter.
– Tolkarna var väldigt engagerade och det känns som att de har hopp efter revolutionen och engagerar sig i en massa olika organisationer. De vill gärna ha utbyte av andra länder, men de vill inte lämna Ukraina, utan göra det bättre och mer demokratiskt, säger Lovisa Carli.

Organisationens mål är att ha ett fortlöpande utbyte mellan skandinaviska och ukrainska ungdomar, och kanske kommer Lovisa och Maria vara en del i den utvecklingen. nbsp;
– Vi funderar på att starta upp en del av organisationen här och genomföra aktiviteter i Sverige och förhoppningen är ju att vi i framtiden ska kunna göra utbyten och workshops i olika länder. Det vore jättekul, säger Lovisa Carli.


Annons

Annons

Ukrainska parlamentsvalet

Parlamentsvalet i Ukraina hölls den 26 oktober. I östra delarna av Ukraina där pro-ryska separatister har kontroll kunde valet inte genomföras och inte heller på Krimhalvön. Trots stora utmaningar har bland andra organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) bedömt valet som demokratiskt.

President Petro Porosjenko utlyste parlamentsvalet så sent som den 25 augusti i år. Detta efter att den sittande koalitionsregeringen spruckit och den ekonomiska kris som kantat upproret i de östra delarna av landet inte kunnat lösas. Valresultatet blev ett parlament som domineras av partier som vill ha demokratiska reformer och närma sig EU och Nato. Mandaten fördelades följande: Petro Porosjenkos block 132, Folkfronten 82, Självtillit 33, Oppositionsblocket 29, Radikala partiet 22, Fosterlandet 19, Frihet (Svoboda) 6, övriga och oberoende 100.

27 mandat i östra delarna och på Krim förblir vakanta.

Fakta: Landguiden, Omni.

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…