Annons
Vems studiebevakare? Fakulteten finansierar istället för kåren – och menar att personen inte ska ägna sig åt kårarbete, vilket den ändå gör. (Bilden är arrangerad)
Foto: Lina Svensk

Studiebevakare på fakultetens villkor?


Fakulteten betalar för en extra studiebevakare – men tycks förvänta sig att den inte ska syssla med kårarbete. Hur ser de inblandade på risken för lojalitetskonflikt hos kårens arvoderade?

I två promemorior till Uppsala studentkårs fullmäktige berättar sektion Lära (se faktaruta) hur glada de är över att deras fakultet gått in och finansierar en av deras arvoderade.
– Våra studenter har ett stort behov av studiebevakningen och därför kände vi helt enkelt att vi inte klarade oss på den hundraprocentstjänst som kåren finansierade, kommenterar Josefin Kärf som är ordförande för sektionen.

Det man gjort är att, efter samråd med kårens förra presidium och därefter beslut i sektionsrådet, höra av sig till utbildningsvetenskapliga fakulteten och äska pengar. Äskandet kommer behöva göras inför varje verksamhetsår om man vill fortsätta.
Finns det inte en risk att man nu blir osunt beroende av att vara sin fakultet till lags istället för att kanske driva studentfrågor som också kan vara obekväma för universitetet?
– Visst har du helt rätt i att det på något sätt mycket väl kan bli så att det kan uppstå märkliga situationer i och med att det de facto är universitetet som finansierar studiebevakningen med fallansvar för tillfället, säger Josefin Kärf, som menar att man valt att tänka på de studenter som skulle riskerat att gå miste om studiebevakning.

Den möjliga lojalitetskonflikten diskuterades innan fakultetens beslut, berättar Anna Hagborg, som är utbildningsledare där.
– Om vi finansierar kårens arbete blir det inte bra. Den här personen ska inte ägna sig åt kårarbete. Det måste finnas en rågång mellan kårens och fakultetens verksamhet, säger hon.

Istället tycks det alltså handla om att utföra uppgifter universitetet behöver hjälp med. I beslutet från fakulteten står bland annat att satsningen innebär ”åtgärder bortom det som kan förväntas i normalt ’studentkårsarbete’” Bland annat nämns arbetet med att rekrytera nya personer till utbildningarna.

Sektion Lära har ett nära samarbete med fakulteten sedan tidigare, berättar Anna Hagborg:
– De har hjälpt till mycket med studentrekrytering, vilket vi vill ska fortsätta. En annan sak de varit behjälpliga med är den studiesociala biten.

Miranda Cox, vice ordförande för Uppsala studentkår, känner inte igen beskrivningen att fakulteten inte skulle finansiera kårarbete.
– Det låter väldigt märkligt. Den här personen är vald av Uppsala Studentkår. Studiebevakning är kårens arbete, som den här personen ska ägna sig åt.

Att sektionerna har goda relationer med universitetets olika delar tycker hon däremot generellt är positivt. Det beroendeförhållande som uppstår är en större, principiell fråga, säger hon:
– Vi får ju största delen av våra medel från universitetet och det är problematiskt. Samtidigt så fungerar vår relation, och det verkar den göra på den här fakulteten också, säger hon.

De inblandade poängterar att lösningen är tillfällig – och från sektionens håll är man bland annat uppmärksamma på vilken relation det kommer att skapa mellan studiebevakningen och universitetet.


Annons

Annons

Bantade kårsektioner

Uppsala studentkår har sex sektioner – Ekonomiska, Humanistiska, Juridiska, Lära och Samhällsvetenskapliga. Genom dessa är kåren på plats på campus – och studenterna kan vända sig direkt till de studiebevakare som finns på varje sektion.

På grund av Uppsala studentkårs budgetunderskott, sedan universitetets anslag till dem minskat, har sektionerna fått minskade medel med 39 procent. Just sektion Lära fick, utöver grundbeloppet och ersättningen per student och per medlem, en extra summa på 20 000 kronor i budgeten.

Just nu finns inga planer på ökade medel till sektionerna centralt från Uppsala studentkår.

Den halvtidsarvoderade studiebevakaren kostar universitetet 9 600 kronor i månaden – och har ingen anställningstrygghet, semesterersättning eller liknande. Detta då den är förtroendevald för Uppsala studentkår och inte anställd av någon.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…