Annons
Sara Sundlo blandar in kyrkan i sin insamling till Musikhjälpen.
Foto: Anna Westin

Insamlingsveteran fortsätter musikhjälpa


Sara Sundlo, präststudent med ett stort och brinnande engagemang för Musikhjälpen, gör sitt tredje år för insamlingen.

Hur engagerar du dig för Musikhjälpen?
– Jag har varit engagerad sen två år tillbaka nu. Först hade jag mitt tjugofemårskalas där jag samlade in pengar för att skänka dem till Musikhjälpen. Förra året cyklade jag 60 mil från Vemdalen till Dals-Ed där jag kommer ifrån, för att sprida budskapet om Musikhjälpen under sommaren. Sen startade jag en blogg och en insamlingsbössa som hette ”Sara cyklar”. I år har jag skapat en facebook-sida där jag uppmuntrar folk att göra olika saker. Jag har även precis fått bekräftat att vi kommer ha en nbsp; mässa i Salabacke den 10 december. Då jag pluggar till präst tänkte jag att det vore kul att få med kyrkan i det här. Jag kommer bland annat prata om vad Musikhjälpen är och en representant från kyrkan som jobbar med HIV kommer vara på plats.
nbsp;

Varför jobbar du så hårt för just detta?
– Det finns så himla många projekt och insamlingsgalor som fokuserar på allt som är hemskt i världen, tycker synd om människor och samlar in massa pengar med fokus på ”vi har det så bra här och de har det så dåligt där”. Jag känner att Musikhjälpen inte skuldbelägger och konceptet är istället att sprida glädje och kunskap genom att önska musik och samla in pengar tillsammans, på olika sätt. Det är en så stor målgrupp som Musikhjälpen når och det är så mycket glädje i det.
nbsp;

Vad känner du är det bästa med att glasburen är i Uppsala i år?
– Att man kan tälta utanför den och stå utanför den konstant i en vecka Nej, men jag tänker att eftersom Uppsala är en så levande glädjestad tror jag att det kommer vara folk runt buren hela tiden. Man ser ju bara hur det är kring Valborg.
nbsp;

Vad är ditt tips till den fattiga studenten som ändå vill hjälpa till?
– Då skulle jag säga att man bjuder hem ett gäng kompisar på lite fika, baka en kladdkaka och så skänker alla 10 kronor. Sen går man ner till buren, det räcker Se till att samla många människor som kan ge lite pengar var. Det behöver inte vara större än så.

nbsp;

nbsp;Musikhjälpen är ett insamlingsevent som hålls varje år i december sedan 2008. I en vecka sänds musik direkt och dygnet runt i SVT och Sveriges Radio. Målet är att uppmärksamma och samla in pengar till en undangömd och humanitär katastrof – i år är det spridningen av HIV.


Annons

Annons

Många studentinitiativ för Musikhjälpen

SFQ Uppsala, hbtq-studenterna, erbjuder sina medlemmar chansen att samla in pengar under alla sina evenemang.

Uppsala studentkårs sektioner ordnar campusfika där man kan skänka pengar, och Humanistiska sektionen har ett luciatåg. Kondoma Mera kommer också befinna sig på olika campus för att samla in pengar och sprida information.

Psykologidagen: Den 8 december med start klockan 10 kommer arbetsmarknadsmässan samla folk utanför Blåsenhus och låta dem gå i en bana runt byggnaden och därefter skänka valfri summa.

Studentradion säljer insamlade kläder samt håller i en nationspubsturné för kampen mot HIV.
Uppsala studentkårs samtliga sektioner ordnar campusfika där man kan skänka pengar. Deras projekt Kondoma Mera kommer också befinna sig på olika campus för att samla in pengar och sprida information.

Körkonventet, Uppsalas förenade nationskörer kommer att hålla en julkonsert i Universitetshuset den 12 december. Morgonen efter uppmärksammas Musikhjälpen vidare genom ett luciatåg av studentkorister som rör sig tillsammans mot glasburen.

Utrikespolitiska föreningen samlar in pengar och uppmärksammar kampen mot HIV genom att samla in pengar under sina evenemang. Bland annat en julfest.

UPS-föreningen, Uppsala politicesstuderande samlar in pengar under sina aktiviteter, till exempel genom att sälja fika och armband.

Bland nationerna har bland andra Uplands, GH, V-Dala, Snerikes och ÖG aktiviteter till stöd för Musikhjälpen. Allt från helgfikavärdar som skänker sin dricks, till klubbkvällar där inträdet oavkortat går till insamlingen. Läs mer i kalendariet på sidan 29 och respektive nations hemsida.


Studentkampen är en tävling om vilken studentförening som kan samla in mest. UPS, Uppsalaekonomerna, Samhällsvetarna och Medicinska föreningen deltar.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…