Annons

När bygger ni bort bostadsbristen?


Ett ögonblick…
Erik Pelling (S), bostadsansvarigt kommunalråd. Innan valet frågade Ergo partierna hur de ville lösa bostadskrisen. Valet är avgjort, en ny majoritet är på plats och en ny budget är lagd. Så: när byggs bostadsbristen bort?

I panelen talade ni om att inrätta en ”modern bostadsförmedling”. När kommer den?
– Så fort som möjligt. I kommunens budget och verksamhetsplan för 2015 ingår ett uppdrag om att inrätta en bostadsförmedling i Uppsala. Att Uppsala behöver en bostadsförmedling råder det ingen tvekan om. Den är efterlängtad.

Ni sade också att bostadsbristen skall motverkas med ett ”kraftigt ökat bostadsbyggande”. Hur ser processen ut? Hur fort kan byggandet komma igång?
– Steg nummer ett är att slå fast prioriteringarna och visa den politiska viljan. Den nya majoriteten med S, Mp och V har gjort bostadsbyggandet till en av kommunens högst prioriterade frågor under mandatperioden och vi sätter målet högt. Senast 2018 ska vi ha uppnått en byggtakt om 3 000 bostäder per år, vilket är mer än en fördubbling av vad vi sett de senaste åren. nbsp; Det här arbetet kommer under det kommande året att konkretiseras i en ny bostadspolitisk strategi för kommunen. Steg nummer två, och där är vi redan, är att ta itu med det praktiska arbetet för att få fler att vilja och kunna bygga i Uppsala kommun och att se till att det finns färdiga detaljplaner och mark att bygga på. Ju fler som får chansen att bygga i Uppsala, desto snabbare kan vi komma tillrätta med bostadsbristen.

I samarbetsplattformen med V och Mp står det också att andelen hyresrätter ska öka. Hur skall det ske, konkret?
– Vårt mål är att bygga minst 4 000 hyresrätter under mandatperioden. Vi kommer förstås att se till att kommunens eget allmännyttiga bostadsbolag, Uppsalahem, bygger för fullt. Men det räcker inte: vi också måste locka hit fler företag för att bygga och långsiktigt förvalta nya bestånd av hyresrätter i Uppsala. nbsp;En bostadsförmedling som ju är en service både till den som söker bostad och de som har hyresrätter att hyra ut är en åtgärd för att locka fler seriösa och långsiktiga hyresrättsbyggare till kommunen.


Annons

Annons

Här är vår bostadsenkät där kommunpartierna berättar vad de tänker göra åt bostadsbristen om de får makten.

Under mandatperioden 2014-2018 styrs Uppsala kommun av en majoritet bestående av S, Mp och V.

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…