Annons
Ophelia Haanyama arbetar på organisationen Noaks ark som arbetar med att förebygga hiv och stödja smittade och deras anhöriga. På måndagskvällen föreläste hon på Blåsenhus om sitt liv som hiv-positiv.
Foto: Jenny Lagensjö

”Att dö var inte ett alternativ”


Under måndagskvällen drog Musikhjälpen igång på allvar och programledarna flyttade in i glasburen på Stora torget. Ett par stenkast därifrån, på Blåsenhus, berättar Ophelia Haanyama om sitt liv som hiv-positiv. För 20 år sedan trodde hon att sjukdomen skulle ta hennes liv. Nästa år ska hon påbörja sin doktorsavhandling.

Kom närmare, säger Ophelia Haanyama och åhörarna som spritt ut sig i salen på Blåsenhus samlas i en klunga i mitten av salen för att få lyssna till hennes historia. Det är Uppsala studentkår som bjudit in henne att föreläsa på Musikhjälpens första dag, som i år genomförs för att stoppa spridningen av, och öka kunskapen om, hiv. nbsp;

Som 24-åring fick Ophelia Haanyama beskedet att hon är hiv-positiv, under ett besök hos sin syster i Sverige, och nbsp; läkarna gav henne inte mycket hopp. Inom ett år skulle hon inte kunna röra sig obehindrat och därefter skulle det bara bli värre. nbsp;
– Det här var på 90-talet och ni var kanske inte födda eller hade precis blivit födda. Då var hiv en dödlig sjukdom i Sverige. Men att dö var inte ett alternativ för mig, säger Ophelia Haanyama.

Redan några minuter in i föreläsningen blir det tydligt att min egen kunskap om hiv är begränsad. Ophelia Haanyama berättar om viruset utifrån sina egna upplevelser och om olika typer av hiv och hur läkarna kan se på blodet hur långt viruset har utvecklat sig. nbsp;

För henne blev sjukdomsbeskedet en början på en bucket-list. Hon ville dö med en masterexamen, men trodde inte att det inte skulle finnas tid till det. Den andra saken hon ville göra var att resa till USA, så hon tog sina sista sparpengar och köpte en semesterresa till New York. Väl hemma från resan ville hon inte berätta om sin sjukdom. Gentemot nära och kära snärjde hon in sig i lögner under flera år. Om Ophelia Haanyama stannat kvar i hemlandet Zambia hade hon förmodligen inte levt idag, och många av hennes nära i Zambia har dött i AIDS. De första effektiva bromsmedicinerna blev hennes räddning, och där någonstans tog det stopp för lögnerna.
– Nu är det kanske dags att sluta ljuga, tänkte jag. Jag hade ingen kunskap om hiv och därför ljög jag, för att slippa kunskapen, säger hon.

Hennes hunger efter en utbildning tog henne först till Komvux, sedan till Stockholms universitet för att läsa mikrobiologi och slutligen tog hon en master i global hälsa vid Karolinska institutet.
– Nästa år ska jag påbörja min doktorsavhandling, så kan jag dö som doktor, säger Ophelia Haanyama.

Med humor berättar hon om kampen mot medicinens biverkningar, människors ibland märkliga bemötanden och hur det är att gå upp klockan fyra på natten för att ta tabletter. Redan 1996 började hon föreläsa om hiv och jobbar nu på Riksförbundet Noaks Ark, som ger stöd till hiv-positiva.
– Första gången jag föreläste tänkte jag att jag kommer aldrig träffa de här människorna igen så jag kan lika gärna göra det. Och ingen sa något dumt till mig, så jag tänkte att jag kunde fortsätta.

Stigmat är något som Ophelia Haanyama återkommer till. Att människor har förutfattade meningar om hiv och är rädda för det. Något som har blivit bättre i Sverige sedan Ophelia hon fick sin diagnos.
– Min läkare hade all den där skyddsutrustningen med dubbla handskar. Stigmat fanns i systemet och de som behandlade oss var rädda. Men jag möter inte det där så ofta längre, det är sällan, säger hon.

Den vanligaste missuppfattningen bland svenskarna om hiv menar hon är att hiv och AIDS skulle vara samma sak. Hon menar att okunskapen går hand i hand med den uppfattade risken att smittas. Folk tror inte att hiv angår dem, för att de inte tror att de befinner sig i grupper där de kan få hiv. Samtidigt påpekar hon att det inte är något fel med att ha sex, det gäller bara att vara rädd om sig.
– Det är inget fel med ”sex done well”, lämna bara inte kondomen i fickan, säger hon


Annons

Annons

1 av 3

Föreläsningen att leva som hivpositiv är en del av Uppsala studentkårs föreläsningsserie om hiv, som också stödjer Musikhjälpen, tillsammans med Studentbokhandeln och Kondoma mera i samarbete med Folkuniversitetet. HÄR kan du donera till deras insamling för Musikhjälpen.

Kondoma mera informerar: Fem myter om HIV/ AIDS nbsp;

1. Hiv och Aids är samma sak. Nej, Hiv är ett virus som angriper kroppens immunförsvar, aids är ett samlingsnamn för det tillstånd som uppstår när en obehandlad hivinfektion allvarligt har försvagat immunförsvaret och livshotande infektioner och sjukdomar tillstött.

2. Kan jag få hiv från myggor? Nej Hiv överförs inte via insekter Det kan heller inte överföras via kyssar, kramar, att dricka från samma glas, gå på samma toalett eller genom att få blod på huden. Hiv kan däremot överföras genom sex, blod och bröstmjölk. Även från mamma till barn genom graviditeten kan hiv överföras. nbsp;

3. En blir jättesjuk av hiv Det kan du bli om du inte tar din medicin, då kommer du till slut att utveckla aids. Men idag finns jättebra mediciner som gör att du kan leva ett långt och bra liv. Medicinerna gör också att det är mindre risk att överföra viruset till någon annan person. nbsp;

4. Det är lätt att bli smittad via sex. Hiv är inte ett lättöverförligt virus. Risken att få hiv överfört till sig om en använder kondom är minimal. Om det dessutom är någon som tar medicin är risken ännu mindre Det är dock viktigt att veta att risken att få hiv överfört är som störst de första månaderna efter att någon har blivit smittad.

5. Jag märker om jag är smittad. Det enda sättet att ta reda på om du har hiv eller inte är att göra ett hivtest. Det är viktigt att du testar dig om du tror att du utsatt dig för en risk. Det kan dröja flera år tills en får symptom. Att tidigt ta reda på om du har hiv ger möjlighet till bättre vård och behandling, och bidrar också till minskad smittspridning.

Om du vill testa dig

Alla vårdmottagningar ska kunna ge dig ett gratis och anonymt hivtest, enligt smittskyddslagen. HÄR kan du hitta ställen att testa dig.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…